Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Crnogorski hoteli dolaze po radnike u BiH

Preuzmite sliku

Nakon ugostitelja s hrvatskog primorja koji već mjesecima “love” radnike po BiH za predstojeću turističku sezonu, u utrku za radnu snagu iz naše zemlje uključuju se i Crnogorci, piše BiznisInfo.

Naime, Hotel Kalamper iz Bara u Crnoj Gori objavio je danas u bh. štampi oglas za 48 radnika. Hotel traži kuhare, konobare, šankere, pizza majstore i higijeničarke.

Zanimljivo je da se ovaj oglas objavljuje samo nekoliko dana nakon što je crnogorski Zavod za zapošljavanje objavio da će ove ljetnje sezone na crnogorskom primorju biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika. Stoga se može očekivati još niz sličnih oglasa.

Prema podacima crnogorskih medija, ove godine će sezonci biti angažovani već ovog mjeseca zbog popunjenosti hotelskih kapaciteta, a što je ranije nego prethodnih godina. Mediji dodaju da se plate generalno kreću od 300 do 500 eura.

Predsjednik crnogorskg turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović kazao je da Crna Gora nema dovoljno radne snage.

– Mi u turizmu imamo potrebu za između 5.000 i 7.000 radnika. Naši ljudi neće da rade, jer su male plate. Međutim, one su onolike koliko može da se da u ovom trenutku – istakao je prije nekoliko dana Radulović.

Podsjetimo da hrvatski poslodavci još od početka ove godine objavljuju oglase i mame radnike iz BiH. Riječ je ne samo o ugostiteljima, već i o vodećim trgovinskim lancima, poput Lidla, koji traže radnika u našoj zemlji. (BiznisInfo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje