Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Corn Flips: Preporođena fabrika uljepšava slavlja širom BiH

Preuzmite sliku

Popularno

Nekada u stečaju, ova tvornica u sastavu preduzeća Majevica danas radi punim kapacitetom i izvozi u zemlje EU.

Svake novogodišnje noći, brojni građani BiH dočekuju ponoć uz zdjelice pune grickalica iz fabrike Corn Flips. Ona je najveći domaći proizvođač ovog tipa, a otkako je postala dio Bingo grupacije realizirana su intenzivna ulaganja u njenu infrastrukturu.

  • Na novim fabričkim linijama pakuju se skoro sve vrste slastica i poslastica, među kojima se nalazi i klasici kakav je legendarni Corn Flips. Amar Zahirović, mladi radnik u fabrici, kaže da mu je bilo zadovoljstvo čuti i vidjeti da su njihovi proizvodi stigli do Njemačke, pa čak i SAD-a. U fabrici je nešto više od godinu dana, a u njoj je zaposlen i njegov otac Mursel, iskusni smjenovođa sa 35 godina radnog staža.

    Na pitanje kako je došlo do njegovog zaposlenja, Amar odgovara: “Nisam nikad sa roditeljima pričao da li bih tu radio ili ne. Jednostavno, otvorila se prilika. Nakon što sam završio školu i prijavio se na biro, otac mi je rekao da su u fabrici potrebni radnici. Došao sam na razgovor i dobio priliku.“

  • “Meni je drago što je moj sin tu blizu mene,“ kaže Mursel, “i ponosan sam što je pristao da radi ovdje.“

    Bio je uz Amara tokom njegovog prvog radnog dana i pomogao mu da se snađe u novom okruženju.

    “Kada novi radnik dođe na posao, prvo ih moramo naučiti ono osnovno – da pakuju“, objašnjava, “a sa vremenom, kada vidimo da je neko zainteresovan, počnemo ga učiti da radi na mašinama.“

    Danas, godinu dana kasnije, Amar obavlja više poslova u fabrici, a Mursel opisuje kako se rad mnogo promijenio od vremena kada je on počinjao:

    “Prije se radilo manje i sporije. Uslovi su sada olakšani i poboljšani, a odmah je i produktivnost veća.“

  • On je u Majevici od 1989. godine i sjeća se njenog nestabilnog perioda nakon završetka rata. Radničke plate su tada bile neredovne, a budućnost fabrike neizvjesna. U stečaj je ušla 2004. godine i u njemu ostala skoro deset godina. Ipak, Mursel nikad nije izgubio nadu da će se stvari okrenuti na bolje. “I moj je otac radio u Majevici, tu je zaradio penziju“, kaže on, opisujući svoju vezu sa tvornicom, ”nisam mogao tek tako da je napustim. I nisam se pokajao, dočekali smo to ljepše vrijeme.“

    Nakon što je kompanija Bingo preuzela većinu dionica firme, njeno poslovanje se napokon stabillizovalo.

  • “Bingo je naša sigurnost – za proizvodnju, za prodaju, za plate“, tvrdi Mursel, “kako je Bingo stigao, nema nikakvih problema.“ Kupljene su i nove mašine za proizvodnju Gold Flipsa, raznih vrsta čipsa i mnogih drugih vrsta snackova. Nabavljena je i nova linija za proizvodnju i pakovanje kikiriki maslaca. “Na njoj dvoje radnika za jednu smjenu može uraditi posao za koji je prije trebalo sedam dana“, objašnjava Mursel. Pored toga što je ponovo postala lider na domaćem tržištu, fabrika je počela i sa izvozom u zemlje regiona i EU.

  • Osvrćući se sve godine provedene u Majevici, Mursel je naziva svojim domom. A u mnogim drugim domovima širom BiH ovi će se praznici, baš kao i desetine prethodnih, proslaviti uz njene legendarne grickalice.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje