Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijena previsoka: Željeznice FBiH nisu kupile Revom-Gredelj (VIDEO)

Preuzmite sliku

Na dvije aukcije održane jučer u tuzlanskom uredu Poreske uprave Federacije BiH nije prodata imovina Gredelj-Revoma, što je bio preduvjet za saniranje dugova i nastavak rada ovog preduzeća koje zapošljava 75 radnika.

Radnici „Gredelj-Revoma“ neuspjeh aukcije doživjeli su kao direktnu prevaru Željeznica FBIH i federalnog Ministarstva saobraćaja, od kojih su imali obećanje da će federalne Željeznice kupiti pogon u Dobošnici. Usljed toga su blokirali prugu Tuzla –Doboj.

Imovina „Gredelj-Revoma“, čija je knjigovodstvena vrijednost šest miliona KM, na aukciji je prodavana za 3,6 miliona KM, ali niko nije dao ponude, pa će treća aukcija biti održana krajem januara naredne godine.

Za federalnog ministra Envera Bijedića ponuđena cijena je bila previsoka za federalne željeznice, koje imaju interes za pogon u Dobošnici, ali su u cijenu ušla sva dugovanja „Gredelj-Revoma“.

I dugovanja Revom-Gredelja prema fondovima, prema PIO-MIO, zdravstvu itd., znači sve dugove što imaju su pokušali da namire iz te imovine. To je nerealno. Toliko zemlje i ta radionica u centru Sarajeva ne bi koštale tolike pare, a kamoli u Dobošnici”, rekao je za BHRT ministar prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH Enver Bijedić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje