Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Cigarete poskupljuju iako je Upravni odbor UIO predložio moratorij na povećanje akciza

Preuzmite sliku

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je na današnjoj sjednici odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu, te će tako ponovo doći do poskupljenja cigareta.

To je urađeno iako je isti Upravni odbor UIO u maju usvojio informaciju Radne grupe za izmjenu Zakona o akcizama BiH u kojem je predloženo uvođenje moratorijuma na dalje povećanje specifične akcize na cigarete u naredne tri godine što bi trebalo spriječiti periodična poskupljenja koja su do sada bila zakonska obaveza, piše portal Klix.ba

Iako se očekivalo da će prijedlog za moratorij ići u dalju proceduru prema Vijeću ministara BiH to se nije desilo.

Glasnogovornik UIO Ratko Kovačević pojasnio je za Klix.ba da Uprava za indirektno oporezivanje sada prikuplja mišljenja od 11 institucija.

“Zakon je takav da se moraju prikupiti mišljenja naprimjer od Direkcije za evropske integracije, od Ureda za zakonodavstvo, od Ministarstva finansija itd. Čim mišljenja budu prikupljena cijeli paket će biti poslan Upravnom odboru i proslijediti Vijeću ministara”, kazao je on dodavši da je takva procedura.

Inače, prema odluci usvojenoj danas , koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2019. godine minimalna akciza iznosit će 2,86 KM umjesto dosadašnjih 2,60 KM po kutiji cigareta, dok će akciza na duhan za pušenje biti 114,40 KM po kilogramu umjesto dosadašnjih 104 KM, saopćeno je iz UO UIO.

Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje specifična akciza na cigarete za 2019. godinu treba da iznosi 1,60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,50 KM. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje