Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Četiri godine IQOS-a u Bosni i Hercegovini!

Preuzmite sliku

IQOS je u BiH prisutan pune četiri godine, a svaki dan sve veći broj odraslih pušača uviđa prednosti prelaska sa cigareta na dokazano bolju alternativu.

Prva velika revolucija u duhanskoj industriji započela je prije više od deceniju kada je Philip Morris International (PMI) odlučio vizionarski krenuti putem zamjene cigareta proizvodima koji su manje štetni. U cilju stvaranja svijeta bez duhanskog dima i konačnog okončanja pušenja ova kompanija u potpunosti je transformisala izuzetno stabilan i profitabilan biznis, što je potez do tada nezabilježen.

– Nerealno je očekivati bezrezervnu podršku našim naporima i to nam je kristalno jasno. Zbog toga, već godinama, naučno utemeljenim dokazima čvrsto ustrajavamo ka našem cilju, a to je osiguranje budućnosti bez dima, i tako ćemo i nastaviti. Želimo otvoriti i održati dijalog o alternativama, koje su zaista bolja opcija u odnosu na pušenje, jer je uklanjanje duboko ukorijenjenih predrasuda i zabluda ključno za odbacivanje starih navika i cigareta. Najveću ulogu u ovome imaju informisani pušači ili bivši pušači koji su zamijenili cigarete boljim alternativama, koji znaju da nije nikotin već duhanski dim glavni uzročnik pušačkih bolesti. Oni su u prilici razumjeti stvarne prednosti boljih alternativa, te donijeti odluku o prelasku na alternativu zasnovanu na provjerenim činjenicama – izjavio je Ivan Trizno, generalni direktor kompanije Philip Morris za Bosnu i Hercegovinu.

  • Lansiranjem svoje globalno poznate bezdimne alternative na našem tržištu prije pune četiri godine i IQOS potrošači u BiH su se svrstali u inovativne i osviještene, jer su napravili dobru odluku i promjenili navike i rituale, prihvatili nove tehnologije i idu u korak s vremenom, te su odabirom bolje alternative donijeli bolju odluku za sebe i posljedično za ljude oko sebe.

    – Ove godine širimo naše prisustvo širom zemlje i činimo naš portfolio bezdimnih proizvoda dostupnim većem broju korisnika. Potrošači iz BiH shvataju da nisu svi duhanski proizvodi isti, te svakog mjeseca vidimo da sve veći broj odraslih pušača odlučuje promijeniti svoje živote nabolje prelaskom na IQOS. To vidimo i iz istraživanja tržišta koje pokazuje da je veliki broj pušača u BiH upoznat o postojanju alternativa, a posebno IQOS-a, te razmišljaju o promjeni na bolje. Za nas je ovo jasan rezultat naših napora u protekle četiri godine i veoma smo sretni što su ovi proizvodi shvaćeni i prihvaćeni od pušača, ali i javnosti uopšte. Dodatni podsticaj su sjajni rezultati naše strategije na globalnom nivou – 34,9% naših ukupnih neto prihoda dolazi od bezdimnih proizvoda koji su dostupni u prodaji na 78 tržišta širom svijeta. Prema posljednjim podacima, od lansiranja 2014. godine do danas, oko 25,8 miliona pušača počelo je da koristi IQOS, od kojih je oko 18,5 miliona zauvijek ostavilo cigarete. To su sjajne vesti koje nam govore da koračamo pravim putem ka svijetu bez duhanskog dima“, ističe Trizno.

    Još jedan veliki korak i potvrda dobrog pravca kompanije predstavlja i odluka Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) kao jednog od najznačajnijih regulatornih tijela iz ove oblasti na svijetu, da IQOS svrsta u proizvode modificiranog rizika. To konkretno znači potvrdu da ovaj uređaj emituje manje štetnih materija, pa je i izloženost štetnim i potencijalno štetnim materijama manja kod korisnika IQOS-a nego kod pušača konvencionalnih cigareta. Razlog za to je što IQOS ne sagorijeva duhan, samim tim ne emituje duhanski dim, koji je glavni uzrok svih bolesti povezanih sa pušenjem. Svakako, treba imati u vidu da ni IQOS nije proizvod bez rizika jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.

    Philip Morris International (PMI) je vodeća međunarodna duhanska kompanija koja radi na osiguranju budućnosti bez dima i dugoročno razvija svoj portfolio kako bi uključio proizvode izvan sektora duhana i nikotina. Od 2008. godine, PMI je uložio više od 10,5 milijardi dolara u razvoj, naučno potkrepljenje i komercijalizaciju inovativnih proizvoda bez dima za odrasle koji bi inače nastavili da puše, sa ciljem da se u potpunosti obustavi prodaja cigareta. (Promotivna objava)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,