Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bosanka ima samo 22 godine i već je milionerka: Radim posao iz snova

Preuzmite sliku

Matea Tadić rođena je 1996. u Villachu. Najmlađe je dijete u porodici (ima dvije starije sestre), a njeni roditelji su bosanskohercegovački Hrvati. Školovala se u CHS-u Villach, gdje je i maturirala. S 18 godina dobila je svoj prvi posao (u uredu gradonačelnika Villacha), a 2017. se pridružila Pallas Capital Investmentbankingu u Beču.

Ovu zanimljivu priču o uspjehu mlade djevojke iz BiH donosi austrijski Kurier.at.

Oni koji poznaju Mateu reći će da je još od malih nogu bila odlučna i samouvjerena. Odrasla je u skromnoj porodici uz puno odricanja i bez ikakvog luksuza. Samo sedmicu dana nakon završene mature potpisala je ugovor o radu, i to ne bilo gdje nego u uredu gradonačelnika Villacha.

– Za taj posao sam se kandidovala još tokom posljednje školske godine – kaže Matea.

Tamo je radila dvije godine prije nego joj se život “okrenuo naglavačke”.

– Posao je bio zabavan, ali nije mi bio doista i izazovan. Osim toga, htjela sam otići u Beč – otkriva.

Upoznala je Floriana Koschata, bečkog investicijskog bankara, koji je tada zbog poslovnih obveza boravio u Villachu.

– Razgovarali smo i na kraju je rekao da vjeruje da ću se dobro uklopiti u njegovoj firmi. Mjesecima kasnije iznenada me nazvao i rekao da ima posao za mene u Beču. Jednostavno nisam mogla vjerovati svojim ušima, znala sam, ovu priliku sigurno neću propustiti – kaže Matea.

Već sutradan napustila je svoj uredski posao, otputovala u glavni grad Austrije, obavila službeni razgovor za posao i postala najmlađa zaposlenica firme u dobi od samo 20 godina, i to bez završenog strukovnog smjera iz područja bankarstva.

– Tada mi je šef jasno rekao sljedeće: “Obrazovanje je važno, ali to nije prepreka ako ga nemate. Tvoja volja je najvažnija” – govori. naša sagovornica.

Matea se bacila na posao, radila je od jutra do noći, 70 – 80 sati sedmično, a što je i uobičajeno u investicijskom bankarstvu.

– Učila sam iz stručne literature i od starijih kolega. Išla sam i izvan svojih granica kao početnik, morala sam naučiti kako se nositi s porazom i zastojima. Uspjeh u pregovorima nije uvijek pozitivan, 80% pregovora u poslu zapravo ne daje rezultate. I iznad svega, trebate jednu stvar: ličnu viziju gdje želite ići i do kuda želite stići. Morate znati tačno što želite postići svakog dana i zašto to radite – kaže Matea.

– Vaš cilj mora biti ličan i što konkretniji. Primjerice: “Želim kupiti majci zlatni sat za Božić” ili “a ću zaraditi svoj prvi milion s 25” – ističe Matea.

– Radim posao iz snova. Kao i većina ljudi, uvijek sam htjela imati puno novca. Zato što omogućuje mnoge stvari o kojima sanjate. Ne zanima me kupnja ili druženje s prijateljima. To je gubljenje vremena – kaže.

O visini zarade kaže:

– Ova vrsta zarade temelji se na prihodima, obično oni iznose 10 – 30% iznosa investicijskih projekata. Uz milione dolara, to je prilično značajan iznos – zaključuje Matea. (Kurier.at.)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,