Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bivši šef Hypo banke u zatvoru zbog falsifikovanja i pronevjere

Preuzmite sliku

Wolfgang Kulterer, osuđen za brojne poslovne malverzacije koje su dovele do bankrota ove austrijske banke, jučer je započeo služenje zatvorske kazne od šest i po godina.

Bivši predsjednik uprave Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer, osuđen za brojne poslovne malverzacije koje su dovele do bankrota ove austrijske banke, danas započinje služenje zatvorske kazne od šest i pol godina. Kulterer je svim pravnim sredstvima do zadnjeg dana pokušao izbjeći odlazak u klagenfurtski zatvor, piše Tportal.

Prema izjavi Ferdinanda Lankera, odvjetnika propalog bankara Wolfganga Kulterera, njegov klijent je u srijedu ujutro svojevoljno otišao na odsluženje šestipolgodišnje kazne u zatvor u Klagenfurtu.

Bivši dugogodišnji šef koruške Hypo banke, nekoć omiljene banke ekstremno desnog političara i koruškog župana Jörga Haidera, osuđen je na zatvor zbog falsificiranja bilance i pronevjere, a očekuje ga još nekoliko suđenja i nakon što je započeo odsluženje kazne prema dosadašnjim presudama. Kultereru je također presuđeno da tijekom svojeg boravka u zatvoru mora raditi.

Striedinger, Kucher i Xander već služe zatvorske kazne

Kulterer je u zatvoru trebao biti još jesenas, ali je zadobio povredu ramena koju je iskoristio da odgodi svoj odlazak iza rešetaka. Koruški bankar je osuđen na tri i pol godine u jednom procesu (falsificiranje bilance), dvije u drugom (pronevjera vezana uz aviokompaniju Styrian Spirit) te na godinu dana zatvora u trećem suđenju, opet za pronevjeru.

Unatoč žalbama Kultererova odvjetnika, određeno je da propali bankar mora najkasnije u zatvor 8. svibnja, pa mu nije preostalo ništa drugo nego da se danas prijavi u klagenfurtski zatvor jer bi inače postao bjegunac od zakona.

Ostatak kriminalne družine okupljene oko Wolfganga Kulterera, koji je vodio Hypo banku od početka devedesetih do 2006, već sjedi u zatvoru: njegov zamjenik Günter Striedinger, odvjetnik Gerhard Kucher te Gert Xander. Politički pokrovitelj Hypo banke Jörg Haider poginuo je u prometnoj nesreći, a njegov nekadašnji koalicijski partner i bivši predsjednik koruške skupštine Josef Martinz (iz Narodne stranke) osuđen je na 4,5 godina zatvora te bi uskoro trebao početi služiti kaznu.

Za poslove u Hrvatskoj još nema osuđenih

Afera Hypo najveći je financijski skandal u povijesti Austrije nakon Drugog svjetskog rata, financijski triler zbog kojega je država 2008. morala hitno preuzeti vlasništvo nad posrnulom bankom koja je prijetila urušiti čitav austrijski bankarski sustav. Nekoliko kriznih uprava je proteklih godina pokušalo raspetljati sve krakove korupcije Hypo-hobotnice, koji sežu i u Hrvatsku, a austrijski porezni obveznici su za spašavanje Hypo banke dali više milijardi eura.

60-godišnji Kulterer će u zatvoru morati raditi u upravi ili knjižnici, a bit će pušten samo kada ga se bude vodilo na suđenja koja ga još čekaju.

U Hrvatskoj je u aferi Hypo osuđena samo jedna osoba, bivši premijer Ivo Sanader, kojega se godinama optuživalo da je primio proviziju i mito od Kulterera kako bi odobrio kredit koji je Ministarstvo vanjskih poslova, u kojemu je devedesetih Sanader bio zamjenik Mate Granića, isposlovalo od Hypo banke.

Sanader je zbog toga osuđen za ratno profiterstvo, no za sumnjive poslove Hypo banke u Hrvatskoj – od Istre preko Siska pa do dealova s EPH-om – nitko drugi još nije odgovarao pred sudom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,