Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. grad u kojem posluje 1.000 firmi želi vratiti radnike iz Njemačke

Preuzmite sliku

U poslovnom ambijentu hotela Park u četvrtak navečer održana je Osnivačka skupština Udruženja poslodavaca Široki Brijeg.

Za predsjednika Skupštine jednoglasnom odlukom izabran je Miljenko Crnjac, vlasnik širokobriješke firme MCI, koji se zahvalio na ukazanom povjerenju i izrazio nadu kako će se poslodavci u interesu privrede Širokoga Brijega truditi i raditi da budu što kvalitetniji.

Udruženju poslodavaca Širokoga Brijega pristupila su 43 člana, od kojih je 15 izabrano u Upravni odbor.

Radi se o sljedećim firmama:

– Kvesić&Martinović
– Emerus
– Mepas
– Dual-Mont
– Agencija Kamir
– Europapier – Hercegtisak
– TT Kabeli
– Miškićbus
– Lukas TP Nakić
– MCI
– Media Centar
– Ataco
– Feal
– Bernina
– Natura Pharm

Na čelo Udruženja također jednoglasnom odlukom postavljen je advokat Miro Martinović iz firme Kvesić&Martinović, dok je kao zamjenik predsjednika izabran Eugen Šušak, direktor u TT Kabeli Široki Brijeg.

U svom govoru, Martinović je kao glavni fokus naglasio kako će raditi na povratku radne snage iz inostranstva, posebno iz Njemačke, a osvrnuo i na impresivne brojke koje vežemo za privredu Širokog Brijega.

– Mislim da je sama ideja osnivanja Udruženja poslodavaca Grada Širokog Brijega itekako opravdana. Naime, Široki Brijeg trenutno prema statističkim pokazateljima ima 9.000 radnih mjesta. Također, na području Grada trenutno djeluje otprilike 1.000 pravnih subjekata koji ostvaruju prihod od 2,5 milijarde KM, što čini gotovo 50 posto prihoda svih kompanija koje imaju sjedište u Zapadnohercegovačkom kantonu – istaknuo je novoizabrani predsjednik u svom govoru, izvijestila je Jabuka TV.

Također, prema službenim statističkim podacima Federalnog zavoda za statistiku, Široki Brijeg se nalazi uvjerljivo na prvom mjestu kada je u pitanju kriterij vanjske trgovine, dakle uvoza i izvoza prema broju stanovnika.

– Iz svega toga možemo zaključiti da je jedna ovakvo Udruženje potrebno kako bi sinergijom i zajedničkim radom pridonijeli ostvarivanju ciljeva koje smo samim Statutom utvrdili – dodao je.

Definitivno će jedan od prioriteta biti rješavanje nedostatka radne snage u Gradu Širokom Brijega. U tom smislu će strategiju bazirati na privlačenju radne snage iz inostranstva, odnosno povratku naše radne snage, naročito iz Njemačke.

Idealna je prilika za to, zaključio je predsjednik Udruženja poslodavaca Širokog Brijega Miro Martinović zahvalivši se svima na dolasku, ujedno iskoristivši ovu priliku da pozove sve kompanije koje nisu prisustvovale Skupštini da se pridruže radu nakon osnivanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje