Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amidžić: Izmjenama Zakona o PDV-u više od 6.200 obveznika imat će olakšicu

Preuzmite sliku

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić očekuje da će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojiti izmjene Zakona o PDV-u, kojim će “prag” za ulazak u sistem PDV-a biti povišen sa 50.000 na 100.000 KM, čime će više od 6.200 obveznika imati olakšicu.

– Najvažnije inicijative dostavili su stručnjaci i oni na koje se direktno odnose izmjene navedenog zakona – kazao je Amidžić danas novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Ukoliko Dom naroda PSBiH usvoji izmjene navedenog Zakona, Amidžić je podsjetio da će javni prihodi biti smanjeni za 25 miliona KM.

– Od usvajanja zakona potrebno je osam dana da stupi na snagu. Nakon toga za sve ostale procedure zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, odnosno preregistraciju obveznika za šta će biti potrebno 30 dana – naveo je on.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić ocijenio je da je za zanatlije veoma važno što će biti povišen prag za ulazak u sistem PDV-a, naglasivši da to znači da će imati više prostora za rad.

Dom naroda PSBiH sutra bi trebalo da razmatra izmjene Zakona o PDV-u, javljaju mediji u RS-u.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,