Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Agrokor za policu u Konzumu i Mercatoru traži 10% lanjskog prometa

Preuzmite sliku

Slovenski prehrambeni dobavljači Mercatora pozvani su ovih dana na pregovore u sjedište koncerna Agrokor, od juna novog većinskog vlasnika slovenskog trgovačkog lanca, i ostali neugodno iznenađeni.

Kako bi zadržali svoje mjesto na policama Mercatora, koncern Ivice Todorića od njih traži uplatu od 10 posto lanjskog prometa koji su ostvarili s Konzumom ili Mercatorom, piše ljubljanski poslovni list Finance.

Takav im je postupak u Zagrebu pojašnjen kao ‘strateško djelovanje s najvećim trgovcem na Balkanu’.

Taj novac bi garantirao najvećim regionalnim dobavljačima da će biti na policama Mercatora i Konzuma naredne tri godine. Konkretno: ako je dobavljač lani imao promet s jednim od ta dva lanca od milion eura, sada mora ekstra platiti sto hiljada eura.

U Zagrebu su nam pojasnili da su Mercator i Konzum sada top trgovac u regiji i da će nam omogućiti najbolju poziciju u svim njihovim centrima. Također, da će novcem koji platimo za police renovirati i ulagati u nove centre pa ćemo tako i mi povećati prodaju. Zato imaju najveća očekivanja od regionalnih dobavljača i multinacionalki, rekao je za Finance jedan od dobavljača.

Drugi pak dobavljač kaže da je Agrokorova ‘ponuda’ neuobičajena.

Nikad nismo dobili slične ponude. Uobičajeno je da ponudimo nove proizvode koje želimo promovirati preko polica i za to platimo nekoliko hiljada. Isto vrijedi i za marketinške troškove.
Podsjetimo, Agrokor je za 544 miliona eura ljetos kupio većinski udio u Mercatoru, čime je stvorena najveća regionalna maloprodajna mreža koju čine Mercator i Konzum s prometom većim od pet milijardi eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,