Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Uhapšene dvije osobe u Čapljini: Ozbiljno prijetili i željeli iznuditi 250.000 KM

Policijski službenici Federalne uprave policije su, u okviru operativne akcije kodnog naziva “Krupa” danas u Čapljini uhapsili dvije osobe – bivšeg policijskog službenika Specijalne policijske jedinice MUP-a Republike Hrvatske, inicijala J.M. (1977) za kojim je na snazi više potjernica i naloga za hapšenje izdatih od sigurnosnih organa iz Hrvatske i Njemačke, a drugi uhapšeni je osoba inicijala J.M. (1968).

Cilj akcije, koja je realizovana u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadno-hercegovačkog kantona je dokumentovanje osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelom “Iznuda” iz člana 295. stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacije na području općine Čapljina i uhapšene dvije osobe iz Čapljine.

Navedene osobe se sumnjiče da su unazad osam dana zahtijevali od osobe iz Hrvatske novčani iznos od 250.000 eura, a pri tome joj upućivali ozbiljne prijetnje po život i tijelo nje i njenog malodobnog djeteta.

Prilikom hapšenja i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su korišteni prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni će biti kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,