Srijeda, 21. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U akciji “Lavina” uhapšeno više osoba: Oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros (31.3.2016. godine) operativnu akciju na području Bijeljine, Banje Luke i Zvornika.

Slobode je lišeno deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zloupotreba ovlaštenja u privredi, pranje novca, falsificiranje ili uništavanje službene isprave, neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela i falsificiranje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, propisana Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Navedene osobe sumnjiče se da su kao pripadnici zločinačkog udruženja počinile više nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, kršeći procedure i garancije propisane Zakonom o bankama RS, te na taj način nanijele štetu i omogućile sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miliona KM.

Policijski službenici SIPA-e pretresaju objekte na tri lokacije na području Bijeljine i Banje Luke s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje