Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH: Protiv Afganistanca podignuta optužnica zbog krijumčarenja migranata

Preuzmite sliku

Tužitelj Posebnog odjela za organizovani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Ismaila Faisala, rođenog 2001. godine u Kabulu, u Afganistanu, državljanin Afganistana, koji se nalazi u pritvoru, javlja Anadolu Agency.

Optuženi se tereti da je, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, pristao sudjelovati u izvršenju krijumčarenja više osoba, ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, a što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je koncem augusta 2020. godine, na području Republike Srbije, sačekao skupinu od oko 40 ilegalnih migranata, među kojima je bilo i malodobnih osoba, od kojih je uzet novac za krijumčarenje, pa je skupinu od 10 migranata, poveo čamcem preko vodene granice na rijeci Drini, izlažući tako opasnostima njihove živote i sigurnost.

Nakon prelaska u BiH, navodi se, optuženi je otkriven i lišen slobode od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, a nadležne službe preuzele su staranje o ilegalnim migrantima.

“Optuženi se tereti da je nedozvoljeno preveo više migranata preko državne granice, među kojima je bilo i osoba koje nisu navršile 18 godina života, čime je počino kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ BiH“, saopćeno je.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje