Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prekinut lanac krijumčarenja: U Hrvatsku iz BiH prebacili najmanje 100 stranih državljana

Preuzmite sliku

Iz MUP-a RH izvijestili kako je policija PU vukovarsko – srijemske, u suradnji s policijskim službenicima Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad osam hrvatskih državljana (52, 39, 18, 36, 38, 36, 62 i 35 godina) i jednim srpskim državljaninom (50 godina).

Israživanje se sprovodilo zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Sumnja se da su se spomenute osobe zajedno s više osoba s područja BiH udružili kako bi iz koristoljublja omogućili stranim državljanima da, uz plaćanje novčane naknade, izbjegavajući graničnu kontrolu nezakonito uđu s teritorija Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske te dalje u druge zemlje Europske unije.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su osumnjičene osobe od maja  do septembra 2021. godine u najmanje 25 navrata omogućili stranim državljanima da nezakonito uđu, izađu, borave ili se kreću u Republici Hrvatskoj te uđu na teritorij druge države članice Europske unije i na taj način nezakonito prebacili preko državne granice najmanje 100 stranih državljana, a za što su primili unaprijed dogovorenu novčanu naknadu, navode iz PU.

U sklopu kriminalističkog istraživanja je 22. septembraa 2021. godine, na području Vukovarsko-srijemske županije i Grada Zagreb uhapšeno pet hrvatskih državljana, dok se jedan hrvatski i jedan srpski državljanin od ranije nalaze u Istražnom zatvoru, a za dvojicom hrvatskih državljana se traga. Nad uapšenim osobama su, temeljem naloga Kantonalnog suda u Osijeku, provedene dokazne radnje pretraga osoba, vozila, domova i drugih prostorija, a tokom pretraga pronađeno je više mobilnih telefona, SIM kartica raznih operatera, novčana sredstva u gotovini u iznosu od 78.650 EUR-a, 6.000 KN i 1710 BAM, te razna korespondencija.

Sve uhapšene osobe su dovedene pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, dok će odgovarajuća kaznena prijava biti podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,