Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Požar na planini Čvrsnici se širi

Preuzmite sliku

Civilna zaštita općine Jablanica izvjestila je kako se požarna linija u jednom dijelu planine Čvrsnica proširila te su zatražili djelovanje helikoptera.

“Promatrač koji sa skupinom planinara izviđa područje požarišta, u srijedu navečer oko 21 sat javio je da se požarna linija u jednom dijelu proširila iznad kotline u kojoj je planirana akcija gašenja. Stoga iz CZ-e traže da djeluje helikopter u nekoliko navrata kako bi neutralizirao te tačke uz pomoć ljudi koji će biti na terenu”.

Po usmenoj informaciji dežurnog Operativnog centra Jablanica stanje na požarištu jutros je nepromjenjeno, priopćio je Operativni centar civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Kada je u pitanju Konjic, u srijedu je u 12:20 sati ugašen požar na području Ljesovine. Međutim, nedaleko od ugašenog požara (oko 1 kilometar sjeverno) primijećena su dva nova požara na području između Ljesovine i planine Viljak.

Gori bukova i hrastova šuma, na nepristupačnom terenu. Vatrogasci s pripadnicima Šumarstva “Prenj” i lokalnim šumarom,  brentačama, grabljama i drugim alatkama pokušavaju spriječiti širenje požara.

Požar u području Ljesovine i jutros je aktivan. Površina koju je požar zahvatio teško je procijeniti zbog nepreglednosti terena, ali se pretpostavlja da se radi o više hektara. Pripadnici PVJ Konjic i Šumarstva “Prenj” su u gašenju požara ostali do kasno u noć i danas će biti angažirani na gašenju tog požara. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje