Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Podignuta optužnica protiv Bjelorusa zbog krijumčarenja ljudi

Preuzmite sliku

Tužiteljica iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija podigla je optužnicu protiv državljanina Bjelorusije Dzmitryja Trembacha (1979.).

Optuženi, koji se nalazi u pritvoru, tereti se da je početkom 2024. godine, radi sticanja protupravne imovinske koristi a po prethodnom dogovoru sa osobama afro-azijskog porijekla koji nisu ispunjavali uvjete za putovanje i boravak u zemljama EU, izvršio krijumčarenje i nelegalno prebacivanje 26 migranata, državljana Turske i Sirije koji su za krijumčarenje plaćali različite iznose u rasponu do 3.500 -5.000 eura.

Krijumčarenje je počinjeno teretnim motornim vozilom sa prikolicom, kojim je upravljao optuženi, na relaciji od BiH prema Poljskoj, nakon što je u okolici Sarajeva optuženi omogućio skupini od 26 migranata, među kojima je bilo i žena, djece i malodobnih osoba, da se ukrcaju i sakriju među teretom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Krijumčarenje su na granici BiH i R. Hrvatske otkrili i spriječili policijski djelatnici Granične policije BiH GP Brod, koji su u kamionu otkrili migrante koji nisu ispunjavali uvjete za putovanje i boravak u Hrvatskoj i EU, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli i Zakona o strancima.

Optuženi se tereti da je, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi u njemu poznatom iznosu, pokušao preko državne granice nedozvoljeno prevesti više migranata među kojima i osobe koje nisu navršile 18 godina života i pri tom ostvario protupravnu imovinsku korist, čime je počinio krivično djelo “Krijumčarenje ljudi”.

Sud BiH je potvrdio optužnicu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje