Utorak, 22. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Haški osuđenik Zdravko Mucić Pavo utopio se u Jablaničkom jezeru

U Jablaničkom jezeru jučer je pronađeno tijelo Pave Mucića (65) iz Konjica, čiji je nestanak prijavljen u petak. Kako je potvrdila dežurna tužiteljica Tužilaštva HNK, riječ je o haškom osuđeniku Zdravku Muciću Pavi.  

Tijelo je pronađeno u subotu oko 15 sati u Jablaničkom jezeru u naselju Cerići kod Konjica. Mucić, koji se već odavno nalazio na slobodi, bio je strastveni ribar i ronilac.

Pretpostavlja se da se Mucić utopio, ali je naređena obdukcija kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

Prema riječima dežurne tužiteljice, vanjskim pregledom je nesumnjivo utvrđeno da smrt nije nastupila djelovanjem druge osobe, piše Avaz.

Zdravko Mucić oslobođen je 2003. godine iz pritvora Haškog suda nakon odluke o njegovom prijevremenom puštanju na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Mucić je osuđen na devet godina zatvora zbog zločina nad srpskim zatočenicima logora Čelebići u srednjoj Bosni 1993./’94 godine. Zbog dužine postupka u predmetu Čelebići, kaznu je izdržao u pritvoru u Ševeningenu.

Kao prvooptuženi u predmetu Čelebići osuđen je 16. novembar 1998. na sedam godina zatvora, a u drugom stepenu mu je novo raspravno vijeće 9. oktobra 2001. povećalo kaznu na devet godina.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje