Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Firme iz TK i ZDK osumnjičene za pranje novca putem nabavke medicinske opreme

Preuzmite sliku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv dva fizička i dva pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo Pranje novca u vezi sa krivičnim djelima Prevara u privrednom poslovanju i Prevara.

Podnošenju izvještaja prethodila je istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnova sumnje da su navedeni počinili krivično djelo pranje novca u iznosu od 300.000 eura i za navedeni iznos oštetili pravno lice iz jedne od zemalja Evropske unije u vezi sa nabavkom i isporukom zaštitne medicinske opreme, u aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa.

“Aktivnosti na dokumentovanju prijavljenih krivičnih djela započete su i provedene na osnovu informacija prikupljenih međunarodnom saradnjom sa nadležnim organima iz inostranstva te je u toku istih izvršeno privremeno oduzimanje predmeta i dokumentacije od dva fizička i četiri pravna lica sa područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona“, saopćeno je iz SIPA-e.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu je potvrđeno da je riječ o dva pravna i dva fizička lica sa područja Gračanice i Zavidovića.

Prema nezvaničnim saznanjima N1, primarna djelatnost spornih firmi je proizvodnja i ugradnja liftova, kao i proizvodnja i ugradnja elektroinstalacija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje