Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bio optužen za ratni zločin: Ranko Mrđa podnio tužbu protiv BiH zbog izazivanja duševne boli

Preuzmite sliku

Ranko Mrđa je tužio BiH radi izazivanja duševne boli i patnji nastalih lišenjem slobode i mjerama zabrane. Njegova zastupnica Mersiha Delić predlaže saslušanje tri svjedoka koji će dokazati nastale simptome duševne boli i patnje.

– Predloženi su dokazi na okolnosti intenziteta i dužine trajanja duševnih bolova i patnji i straha zbog lišenja slobode 23. decembra 2014. godine, određivanje i trpljenje mjera zabrane od 24. decembra 2014. do 19. maja 2017. godine i zbog trpljenja rada nedjeljom zbog postupka – kazala je Delić.

Sutkinja Miletić odbila je prijedlog za izuzeće od snošenja troškova sudske takse i vještaka, uz obrazloženje da su i tužitelj i njegova supruga zaposleni. Ona je odbila i prijedlog za vještaka Nadu Milovanović iz Prijedora, predlažući za novog vještaka Abdulaha Kučukalića iz Sarajeva, uz obrazloženje da će troškovi biti manji.

– Sud donosi odluku da se odbija prijedlog da se Milka Mrđa izvede kao dokaz, jer će se na iste okolnosti izvesti tužitelj u svojstvu parnične stranke – kazala je Miletić.

Delić je prethodno obrazložila da predlaže vještaka medicinske struke Nadu Milovanović, neuropsihijatricu iz Opće bolnice Prijedor, odakle je tužitelj, zbog ekonomičnosti postupka.

Ranko Mrđa je u decembru 2018. oslobođen krivice da je kao pripadnik Šeste brigade Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u pljačkanju dvije kuće i zlostavljanju civila na području Sanskog Mosta. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje