Četvrtak, 5. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zlatni ljiljani Tuzle u akciji renoviranja spomenika svojih saboraca

Preuzmite sliku

Povodom 9. maja Dana Evrope, Dana borbe protiv fašizma i Dana Zlatnih ljiljana, članovi Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” Grada Tuzla su u proteklom periodu pokrenuli akciju sanacije spomen-obilježja svih zlatnih ljiljana Tuzle, a kako to i dolikuje borcima za slobodu krenuli su od spomenika ratnog komandanta Mirsada Fidahića.

Predjednik Udruženja Zlatnih ljiljana Tuzle Edin Haračić izjavio je da su prilikom obilazaka mezarja i spomen-obilježja naših zlatnih sinova Tuzle koji su dali svoje živote za Bosne i Hercegovine uvidjeli da spomenici nisu jednoobrazni i da su tokom vremena pretrpjeli i oštećenja.

 

Dodao je da su pokrenuli ovu akciju koja ima za cilj da svi spomenici naših zlatnih ljiljana budu jednoobrazni, renovirani i bar malim dijelom onakvi kakve oni zaslužuju.

– Evo danas smo ovdje na spomen obilježju našeg komandanta Mirsada Fidahića, nakon toga idemo obići renovirani spomenik heroju Gornje Tuzle i Zlatnom ljiljanu Samiru Kuranoviću, sutra smo u Solini na spomen obilježju našem Pašanu Kovačeviću i tako imamo namjeru urediti i sanirati sve spomenike i mezare naših najhrabrijih sinova a završni čin će nam biti rekonstrukcija i restauracija spomenika Zlatnim ljiljanima Tuzle na Slanoj Banji – kazao je Haračić.

– U nedjelju će biti obilježen i 9. maj Dan zlatnih ljiljana i ovo je naša simbolična poruka da nikada nećemo zaboraviti herojska djela najhrabrijih sinova Tuzle – istakli su danas iz Udruženja Zlatnih ljiljana te tom prilikom svim “Ljiljanima” Tuzle čestitali ovaj dan, saopćeno je iz Udruženja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje