Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Preuzmite sliku

Današnjim uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada “Soda-So”. U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije.

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje zadovoljstvo činjenicom da je danas izvršena primopredaja Glavnog projekta za rekonstrukciju zgrade Vlade TK.

– Ministarstvo je bilo glavni nosilac aktivnosti za izradu tog dokumenta. Projekat je urađen na osnovu ranije prezentiranog idejnog projekta. Uz niz međusobnih usaglašavanja kako bismo izvukli maksimum, a da ne bismo odstupili od urbanističko – tehničke dokumentacije, možemo reći da ćemo imati objekat koji će biti nadograđen za jedan sprat u visinu, ali i dograđen u smislu njegovog proširenja za 6 metara dužina cijelom njegovom širinom i visinom od 11 spratova čime smo povećali kapacitet objekta.

Po predmjeru Glavnog projekta projektantska vrijednost ovih radova iznosit će oko 9,5 miliona KM bez PDV-a – kazala je Ajšić.

Najavila je da će Ministarstvo objaviti javnu nabavku za izbor izvođača  dodajući da se nadaju da će u što skorije vrijeme taj proces završiti kako bi izvođača uveli u posao.

– Planirali smo da nakon izbora izvođača i potpisivanja ugovora predvidimo rok od 12 mjeseci za koliko bi svi radovi trebali biti okončani i objekat predat Vladi Tuzlanskog kantona na korištenje. Okvirno očekujem da sve bude gotovo u naredne dvije godine – zaključila je Ajšić.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je podsjetio da je rekonstrukcija zgrade Vlade Tuzlanskog kantona kapitalni projekat i jedna od fokusnih tačaka i obećanja koje je dao prilikom imenovanja na poziciju premijera.

– Deset godina nakon događaja koji je zgradu Vlade Tuzlanskog kantona doveo u stanje u kakvom ona sada jeste, mi smo danas vrlo blizu koraka koji znači početak rekonstrukcije i adaptacije.  Mi smo kod Razvojne banke već osigurali kreditna sredstva u iznosu od pet miliona KM za početak radova, a ostatak sredstava ćemo osigurati iz nekih drugih izvora, a i taj dio već imamo plan kako izvršiti. Ono što je važno istaknuti je ekonomska isplativost tog objekta – kazao je Halilagić.

Prema njegovim riječima, Vlada, već 10 godina unazad, svake godine izdvaja nešto više od milion KM za zakupe prostora u kojima su smještene kantonalne institucije. 

– Da smo sa rekonstrukcijom počeli odmah, prije 10 godina, danas bismo imali već povrat investicije. S druge strane veoma je važno da ovu ružnu scenu iz grada Tuzle transformišemo i da Tuzli, i Tuzlanskom kantonu podarimo jedan reprezentativan objekat, Dom Vlade TK, koji će biti dostojan najmnogoljudnijeg kantona – dodao je Halilagić.

Predviđeno je da u novu zgradu budu smještene skoro sve one institucije koje nisu smještene u objektima koji su već u vlasništvu Tuzlanskog kantona. U takvim objektima su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravosuđa i uprave, dok će se gledati da se ostale institucije smjeste u rekonstruisanu zgradu Vlade TK, saopćeno je iz Vlade TK. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje