Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto Tuzlanski.ba: I sve je počelo ovako!

tuzlanski-reklama
Preuzmite sliku

TUZLA – Grad koji volim je Facebook prezentacija koja je nastala 13. Oktobra 2011. kao plod ideje da se na jednom mjestu skupi što više mladih i urbanih ljudi, neopterećenih politikom, crnom hronikom i žutom štampom. Da se skupe svi oni koji vole ovaj grad, zdrav smisao za humor, kulturnu i opuštenu komunikaciju. Cilj je bio i ostao samo jedan: Uživanje u opuštenom ambijentu virtuelnog rahatluka i zdravog humora. Druženje bez teških tema, politike, crne hronike i žute štampe.

\"tuzlanski-reklama\"Pitate se jesmo li uspjeli u tome?

Naravno da jesmo: Politika vođenja stranice od samog početka nije bila svakodnevno objavljivanje starih slika Tuzle kako bi stariju populaciju podsjećali na Tuzlu nekada, kako bi Tuzlanskoj dijaspori probudili neupitnu nostalgiju za voljenim gradom ili kako bi mladima dali do znanja da je nešto i nekada bilo tu i tamo. Krenulo se kreativno, urbano i dinamično. Za samo 40 dana od osnivanja FB Stranice na jednom mjestu se skupilo više od 4000 članova, a nakon šest mjeseci kreativnog djelovanja taj broj je porastao na više od 10.000 onih koji vole ovaj grad.

Naših pet video zapisa (uglavnom parodije) na servisu youtube zabilježili su više od 85.000 pregleda. Fotografije i video zapisi sa naše Facebook stranice su objavljivani na renomiranim web portalima kao što su: Infobar.ba, federalna.ba, scsport.ba, 24sata.info, index.hr, sportsport.ba i brojni drugim. Htjeli mi to priznati ili ne, brojni web portali godinama egzistiraju a ne mogu se pohvaliti ovakvim činjenicama. Rezultat ovako ekspresnog, urbanog i kreativnog napredovanja u promociji svog grada dao nam je ideju da napravimo i jedan web portal kao potporu Facebook Fan Stranici „Tuzla – Grad koji volim\”.

Tuzlanski.ba

Zašto se tuzlanski.ba u samome startu razlikuje od gomilu drugih portala koje Tuzla ima?

Tri konkretna razloga: Prvi i najvažniji je taj što na njemu nećete imati priliku da čitate gomile vijesti iz svijeta politike, ograničit ćemo se samo na pojedine i najvažnije kao i one kojima možemo na neki način ismijati njene protagoniste, stoga i rubrika za navedenu tematiku se simbolično zove „Bosanski lonac\”. Vijesti iz crne hronike i žute štampe neće biti dio naše uređivačke politike (iako su takve po dosadašnjim iskustvima uređivanja web portala obično i najčitanije).

Drugi bitan razlog zašto je tuzlanski.ba već u startu drugačiji od drugih jeste činjenica da veliki broj lokalnih web portala u našem gradu isključivo djeluje i egzistira zbog političkih prepucavanja i kritikovanja s jedne ili sušte suprotnosti sa druge strane. Iz perspektive šefa, gazde i glavnog urednika ovog web projekta, kao i skupine mladih i kreativnih Tuzlaka koji podržavaju ostvarivanje ove ideje, smatramo da je tanka linije između konstruktivne kritike i bespotrebnog smaranja, a upravo ovo drugo postalo je zaštitni znak velikog broja lokalnih web portala. STOP SMARANJU!

Treći razlog je kreativnost i jednostavnost! Internet tehnologija je u tolikoj mjeri napredovala da danas zaista svaki školarac može biti vlasnik web portala, direktor, glavni i odgovorni urednik i obavljati niz izuzetno „važnih\” funkcija u sklopu te teškom mukom osnovane djelatnosti. Za osnivanje istih potrebna su minimalna finansijska sredstva, skromno poznavanje interneta, par prijatelja i konstantan boravak na društvenim mrežama. I…? Šta dalje… par autorskih tekstova a onda se uređivačka politika svede na preuzimanje vijesti sa renomiranih portala, prodavanje prazne priče po mahali o tome da ste najposjećenijii i čekanje da vas kontaktira bogati biznismen i vlasnik nekog privrednog subjekta da vam plati izuzetno velike novce za top banner na vašoj stranici. Po običaju, na mjestu tog top bannera od osnivanja portala stoji neka prijateljska firma kako bi drugima dali do znanja, da je neko već odabrao upravo vaš portal da se reklamira, jer vi ste isključivo sebi: Bolji od drugih! Upravo stranicom tuzlanski.ba želimo pokazati kako se treba ispravno voditi i uređivati jedan web portal, kako vršiti kvalitetnu selekciju vijesti, kako prepoznati šta ljudi vole da čitaju i na kraju krajeva, kako se može i bez tri najčitanije rubrike (politika-djelimično, crna hronika, žuta štampa) postići solidan nivo čitanosti. KREATIVNOST NA PRVOM MJESTU!

TUZLA – Grad koji volim i Tuzlanski.ba su naše stranice, svih nas koji volimo svoju ulicu i mahalu, svoje havere i jarane, svoj Tušanj i Slobodu, svoje talente i beskućnike, svoju Jalu i Pozorište, svoj Korzo i Kapiju i na kraju karajeva svoje mjesto rođenja i mjesto u kojem živimo! Tri vjere – Jedna nacija, dobrodošli jer: Ovo je: TUZLA – Grad koji volim i ovo je Tuzlanski.ba portal koji će vam postati slatka navika i lijepa ovisnost!

Drugi o nama:

Gec portal: Facebook: TUZLA – Grad koji volim

InfoBar.ba: TUZLA – Grad koji volim, mnogo više od Facebook stranice!

Tuzlanski.ba


Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: