Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zašto stanovnik Sarajeva vrijedi više od stanovnika Tuzle

Preuzmite sliku

Građani Tuzlanskog kantona (TK) posljednjih godina doživljavaju ozbiljnu diskriminaciju u odnosu na građane Sarajeva. U prilog tome govori činjenica da je rad jednog profesora u školi u Sarajevu duplo više cijenjen u odnosu na profesora u TK. Niz je još slčnih primjera. Istu diskriminaciju doživljavaju građani Zeničko – dobojskog kantona te Unsko – sanskog.

Prema Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, stanovnik Sarajevskog kantona vrijedi kao dva stanovnika Tuzlanskog kantona u smislu raspodjele javnih prihoda. Sarajevski kanton sa 442.669 stanovnika treba dobiti 355 miliona KM, ili 802 KM po stanovniku. Tuzlanskom kantonu sa 500 hiljada stanovnika sljeduje 203 miliona KM, ili 407 KM po stanovniku. Zbog neuvrštavanja u dnevni red izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda tri ugledna profesora s Univerziteta u Tuzli Zlatan Begić, Vedad Pašić i Edin Delić odlučili su podići kaznene prijave protiv predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića i dopredsjedavajućih Mladena Boškovića i Vesne Švancer zbog nepoštivanja Ustava i zakona FBiH.

„Tako da ovi koji se toliko busaju u prsa kako se trebaju poštovati odluke Ustavnog suda, sami veoma aktivno rade na kršenju Ustava. To smatram izuzetno licemjernim pogotovo od strane naših izabranih predstavnika“, kaže za RSE Vedad Pašić.

Nije samo Tuzlanski kanton zakinut u cijeloj ovoj priči već i ostali kantoni. Primjerice u oblasti kulture, po stanovniku Kantona Sarajevo otprilike pripada 44 KM dok u Mostaru to iznosi 1,40 KM, što je otprilike cijena jedne kafe. Jedna škola s istim brojem učenika u Sarajevu ima duplo veći proračun nego u Tuzli. Postojeći zakon i dalje ostaje na snazi, a diskriminacija će biti još očitija. Profesor Edin Delić kaže da kaznena prijava koju podnose protiv Edina Mušića ima za cilj ukazati javnosti na ljude koji krše svoja ovlaštenja.

„Evo godina dana je prošla, a gospodin Edin Mušić i njegova svita ignorišu stav 19 ljudi kao i stav miliona stanovinika BiH, a u konačnici grubo su se okršili o zakon. Mi od tužioca očekujemo da otvori istražni postupak, da sasluša odgovorna lica, da utvrdi elemente postojanja krivičnog djela i da uputi parlamentarnoj Komisiji za imunitet zahtjev za skidanje imuniteta predsjedavajućem kao i za dvoje njegovih potpredsjednika.“

Izmjene zakona o pripadnosti javnih prihoda nikada nisu dobilimjesto rasprave u Federalnom parlamentu. Prema mišljenju profesora Zlatana Begića, u pitanju je klasična sabotaža od strane pojedinaca.

„Mi u posljednje vrijeme imamo donošenje zakona po hitnoj proceduri što je neustavno kao i kompletnih zakona. I to sve uz podršku Međunarodne zajednice. Dakle ovo je samo jedan primjer rapidnog i rigidnog narušavanja Ustavnog poretka Federacije i države BiH kojeg ovog puta čine institucije Federacije BiH.“

 • begic-pasic
 • Prema proračunu profesora Begića, Tuzlanski kanton je po osnovama raspodjele javnih prihoda i otplate javnog duga u posljednjih 15-tak godina, oštećen za oko pola milijarde maraka.

  „Ja očekujem da će insitucije pravosuđa preuzeti taj slučaj, da će promptno reagovati i da ćemo doći do rješenja u tom smislu. Ukoliko do toga ne dođe to je poruka građanima ove zemlje da svako može raditi šta hoće i da niko nije dužan da se prodržava bilo kojeg zakona.“

  Međutim, da ovaj zakon o raspodjeli javnih prihoda neće biti nimalo lako čak ni uvrstiti u dnevni red i ranije je upozorio Mahir Mešalić, zastupnik Demokratske fronte u Federalnom parlamentu. I on je potvrdio da TK gubi milione , a na osnovu trenutnog raspoloženja, gubiće i u narednim godinama. Mešalić tvrdi da ne postoji ni politička ni bilo kakva druga volja da se uopće krene u raspravu oko ravnomjerne raspodjele javnih prihoda.

  „Razlog je jednostavan. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije još uvijek nije delegirao tu tačku dnevnog reda. Ja apelujem na predstavnike, prvenstveno SDA koji su na vlasti da to stave na dnevni red jer je to ptanje opstanka Kantona.“

  Profesori ne kriju sumnju da predsjedavajući zastupničkog doma sada neće vršiti pritisak na pravosuđe, ali oni svejedno najavljuju da se neće samo na ovome zaustaviti.

  Profesori Begić, Pašić i Delić pokazatelj su nove i drugačije strane akademske zajednice koja je do sada uglavnom šutila. Njih trojica bili su ohrabrenje i drugima koji su se uključili u zaustavljanje ovakve diskriminacije. Potaknuli su i vlasti u TK s kojima su uglavnom na drugačijim političkim dužinama da se ujedine u borbi za ravnomjernu raspodjelu javnog novca. (Maja Nikolić | RSE)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje