Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za 7 dana u UKC-u Tuzla rođeno 6 pari blizanaca: Da li Panonska jezera doprinose blizanačkoj trudnoći?

Preuzmite sliku

Za samo sedam dana u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla šest majki rodilo je 12 beba. Riječ je o blizancima. Ove trudnoće sigurno sa sobom nose duplu radost, ali i duplu brigu i rizike kako za majku tako i za bebe, jer velika većina tih trudnoća završava se prije vremena, piše RTV Slon.

„Samim tim se rađaju i bebe sa manjom tjelesnom težinom i sa nezrelijim plućima, ali zahvaljujući dobroj neonatalnoj skrbi te bebe imaju jako dobru prognozu i statistički podaci koje mi imamo pokazuju da te bebe nastavljaju normalan rast i razvoj“, pojašnjava prim. mr. med. sci. Edin Jašarević, specijalista ginekologije i akušerstva.

Višeplodna trudnoća podrazumijeva istovremeno razvijanje dva ili više plodova u maternici i u čak 54  posto slučajeva, ovakve trudnoće završavaju se prije vremena, ali kada trudnica uspije iznijeti trudnoću do kraja, bez komplikacija rađaju se zdrave bebe. Istina one su nešto manje kilaže od beba koje su u maternici devet mjeseci provele same. Tako u prosjeku blizanci teže jedva dva i po kilograma. Dok jedna beba izađe druga dobija više mjesta i mogućnosti da promjeni položaj i iskomplikuje cjelokupan porod, zbog čega se u 40 posto slučajeva blizanci rađaju carskim rezom. Ipak prednjače oni koji strpljivo čekaju svoj red i u 60 posto slučajeva na svijet dođu prirodnim putem.

Pokušali smo utvrditi da li je mit ili činjenica koja u narodu kruži posljednju deceniju, da se od otvaranja Panonskih jezera u Tuzli rađa više blizanaca, a to su pokušali utvrditi i ljekari UKC-a.

„Retrospektivna studija koju smo mi radili u periodu od 10 godina i rezultate koje smo mi dobili nismo uspjeli dokazati da je to povezano sa Panonskim jezerima, ali je činjenica da u tom periodu ima porasta od nekih 0,7 posto gemelarne trudnoće“, tvrdi dr. Jašarević.

Da li je riječ o ljekovitoj vodi ili činjenici da su ljeti ljudi opušteniji i intenzivnije rade na planiraju porodice, još uvijek ostaje neodgovoreno pitanje. Još neka narodna vjerovanja su, da su veće šanse da dobijete blizance ako muškarac u familiji već ima blizance ili da blizanci „preskaču“ po jedan naraštaj u porodici. No, naš sagovornik tvrdi drugačije.

„Gemelarna trudnoća odnosno višeplodna trudnoća se češće javlja u zavisnosti od rase, češća je kod crnačke populacije, a rijetka u Kini i Japanu. Jako je bitan nasljedni faktor i to po ženskoj liniji, češće se javlja kod ženske linije“, pojašnjava dr. Jašarević.

Bilo po muškoj ili ženskoj liniji, uz pomoć jezera ili ne, u tuzlanskoj bolnici od početka godine do danas zabilježen je 1031 porod, od kojih je 17 majki rodilo 34 djece. Nadamo se da će sve rođene bebe i one same, i ove u paru, izrasti u zdravu i veselu djecu. (RTV Slon)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,