Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Večeras počinju 12.Međunarodni književni susreti \”Cum Grano Salis\”

cum grano saliss
Preuzmite sliku

Uz \'Večer s književnikom Srđanom Srdićem\’ i promociju romana \'Bremasoni\’ književnice Mirjane Đurđević u Ateljeu \'Ismet Mujezinović\’, večeras u 19:30 sati službeno će biti otvoreni tuzlanski 12. po redu Međunarodni književni susreti \'Cum Grano Salis\’.\"cumKako je kazao načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović za Tuzlanski info portal (TIP), ovo je značajna kulturna manifestacija za Tuzlu, ali i za njenu regiju.

\”Ovdje budu promovirane mnoge knjige, i moram reći da je ova nagrada zaista postala prestižna. O njoj se dosta puno govori i u toku selektiranja, a naročito nakon dodjele nagrade\”, istaknuo je Imamović. Dobitnik nagrade \'Meša Selimović\” osvojit će iznos od 7000 KM.

Naslovi romana koji su ušli u uži izbor za nagradu \’Meša Selimović\’ na 12. Međunarodnim književnim susretima \’Cum grano salis\’, objavljeni su u subotu na press – konferenciji u Općini Tuzla.

Riječ je o djelima \’Knjiga o Uni˝ Faruka Šehića (BiH), \’Sanjao sam slonove\’ Ivice Đikića (HR), \’Kalendar Maja\’ Zorana Ferića (HR), \’Mein Kampf\’ Svetislava Basare (SR), te \’Bernardijeva soba\’ Slobodana Tišme (SR), a za koja su se kao članovi žirija odlučili Zdenko Lešić (predsjednik), Predrag Matvejević, Mirjana Đorđević, Irfan Horozović i Andrej Nikolaidis.

Književni susreti traju do 09. avgusta, a pored dodjele prestižne nagrade za najbolji roman objavljen u prošloj godini, u četiri dana trajanja, bit će organizirane izložbe, promocije knjiga, okrugli stolovi, koncerti i druge aktivnosti. Kao i svih prethodnih, i ove godine u Tuzli će se okupiti najpoznatiji književnici, slavisti, profesori književnosti, kritičari, izdavači i ljubitelji knjige.

Tuzlanski.ba / Bljesak.info

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: