Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

UKC Tuzla: Nastavljen kontinuitet u transplantacijama matičnih ćelija hematopoeze

Preuzmite sliku

Na Klinici za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla urađena je peta u ovoj godini transplantacija matičnih ćelija hematopoeze.

Prema riječima prof. dr. med. sc. Aide Čustović Arnautović, načelnice Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze, četrdesetodevetogodišnjem pacijentu oboljelom od multiplog mijeloma, u trećem B kliničkom stadiju, nakon inicijalne terapije, urađen je aferezni postupak na Poliklinici za transfuziologiju.

Nakon što je dobiven dovoljan broj matičnih (CD34) ćelija pristupilo se autolognoj transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze. Kako je istakla prof. dr. Arnautović, sam čin transplantacije je protekao uredno, bez neželjenih efekata i trenutno zdravstveno stanje pacijenta je stabilno.

Na Klinici za hematogiju i transplantaciju MĆH Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla do sada je urađeno 142 transplantacije matičnih ćelija hematopoeze, od čega 122 autologne i 20 alogenih, čime je uspješno nastavljen kontinuitet u provođenju ovog specijalizovanog modaliteta liječenja hematoloških i nehematoloških, malignih i nemalignih oboljenja, te brojnih drugih urođenih i stečenih bolesnih stanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje