Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U završnoj fazi postavljanje led semafora

led semafor ilustracija
Preuzmite sliku

Ovih dana u završnoj je fazi postavljanje led semafora u Tuzli.

\"ledOsim što se boje svjetala bolje razaznaju posebno noću, evidentna je i ušteda električne energije. Vrijednost projekta zamjene semaforskih sijalica je oko 180.000 KM, a projektom su obuhvaćene sve raskrsnice u Tuzli.

Za ovaj projekt općina je dobila 50 posto sredstva iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, dok će se preostalih 50 posto finansirati iz općinskog budžeta.

\”Ovim projektom predviđeno je postavljanje 71 semaforske laterne na glavnim putnim pravcima čime će se postići znatne uštede električne energije.Općina Tuzla na struju za rad semafora godišnje izdvaja oko 50.000 KM. S obzirom da led diode smanjuju potrošnju električne energije, procjenjuje se da bi se za godinu dana moglo uštedjeti oko 40.000 KM\”, kazao je Kemal Kurević, šef Službe za komunalne djelatnosti Općine Tuzla.

U narednom periodu Općina planira postaviti led diode i u svjetiljke javne rasvjete. Na ovaj način počinju slijediti primjeri velikih evropskih gradova kojima je energetska efikasnost već postala način života.

Tuzlanski.ba / Fena (24sata.info)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: