Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U UKC Tuzla se rade najsloženiji operativni zahvati na oku kod COVID pozitivnih pacijenata

Preuzmite sliku

Operativni tim Klinike za očne bolesti uradio je operativni zahvat stražnjeg segmenta oka kod pacijenta koji je pozitivan na COVID 19.

Prema riječima dr. Jasmina Zvorničanina, šefa Odjeljenja za hiruško liječenje Klinike za očne bolesti UKC Tuzla, kod 58- godišnjeg pacijenta urađen je operativni zahvat na dijelu oka koji se naziva pars plana, a riječ je o postupku kojim se uklanja staklovina i patološke promjene unutar oka koje ugrožavaju vid.

“Operativni zahvat je izveden kod pacijenta koji je u potpunosti izgubio vid. Pacijent je imao kompleksnu ablaciju mrežnice na funkcionalnom oku, a na drugo oko ne vidi od prije nekoliko godina. Pristupili smo izuzetno složenom operativnom zahvatu koji zahtjeva posebnu opremu i preciznost, ali i idealne uslove za rad.

Kako je pacijent bio COVID pozitivan poseban otežavajući faktor predstavljala je upotreba zaštitne opreme koja onemogućava adekvatan operativni pristup. Dodatni faktor rizika za samo osoblje predstavljala je i neposredna blizina između operativnog polja, odnosno operatora i respiratornih puteva pacijenta.

Operativni zahvat pars plana vitrektomije je uspješno obavljen u opštoj anesteziji, te je kompletan vidni centar vraćen na mjesto. Danas se pacijent osjeća dobro i planiran je za dalje ambulantno liječenje”, pojasnio je dr. Zvorničanin i rekao da se pacijent kome je nakon operativnog zahvata vraćen vid može vratiti normlnom obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Tim koji je izveo operativni zahvat činili su: dr Jasmin Zvorničanin ,mr. med. sci., dr. Muamer Kikanović, instrumentari: Senad Mandžukić, Danica Džambić, Sanela Zečević i Edin Altumbabić, anesteziolog dr. Mubera Ibrišimović i anestetičar Ismar Ibrahimović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje