Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli uskoro počinje izgradnja Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka (FOTO)

Preuzmite sliku

Naredne godine u krugu Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli trebala bi biti izgrađena Roditeljska kuća za smještaj djece oboljele od raka i njihovih roditelja. Riječ je o projektu koji je pokrenulo Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka FBiH”, a određena finansijska sredstva za ovu namjenu su već prikupljena.

Na press konferenciji u Tuzli danas je rečeno da vrijednost objekta veličine oko 400 metara kvadratnih iznosi 700.000 KM, a Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli administrativne procedure već je priveo kraju.

“Već naredne godine mi želimo otvoriti Roditeljsku kuću u Tuzli. Idejno rješenje smo završili prema kojem će objekat imati dnevni boravak i pet soba. Sada je na nama jedan veliki posao i nadamo se da da ćemo iz svega izaći uspješno”, izjavio je predsjednik Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka FBiH” Fikret Kubat.

 

Klinika za dječije bolesti UKC-a Tuzla i spomenuto udruženje povodom Međunarodnog dana djece oboljele od raka organizovali su niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti o pedijatrisjkom kanceru, ali i problemima na koje nailaze djeca oboljela od raka, kao i njihove porodice.

“Izgradnja ove kuće predstavlja tačku na mukotrpan rad svih zaposlenika UKC-a Tuzla i Klinike za dječije bolesti. Ostvarili smo veliki uspjeh jer smo došli na taj nivo da možemo dijagnosticirati i liječiti najtežu bolest kod djece, a prema najboljim, svjetskim protokolima možemo davati kemoterapiju koja u velikom procentu dovodi do ozdravljenja”, izjavio Hotić.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadiefendić je kazao da je resorno ministarstvo u skupštinsku proceduru uputilo zahtjev da se UKC-u dozvoli uknjiženje zemljišta na kojem će se graditi kuća.

“Ne sumnjam da će ovo biti jednoglasno izglasano jer postojanje jedne ovakve kuće je nemjerljiv doprinos Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka FBiH’ i generalno svih onih koji će učestvovati u ovoj priči. Ovo nije bolest samo djeteta već i cijele porodice koja se susreće sa tim problemom”, izjavio je resorni ministar.

 

U aprilu 2016. godine u Sarajevu je otvorena Roditeljska kuća, a u njoj je boravila Atifa Buldić-Bešić. Ona smatra da je izgranja objekta u Tuzli od neprocjenjivog značaja za svu djecu, ali i njihove roditelje.

“U roditeljskoj kući smo boravili sedam mjeseci, a moja kćerka se tamo osjećala sigurno. Imala je priliku da se igra sa drugom djecom, a gubItak kose je podnosila lakše, jer je mogla gledati druge ćelave glavice”, navela je Buldić-Bešić.

Globalno, rak djece i adolescenata prijeti preuzimanju primata od smrti uzrokovanih zaraznim bolestima, kao najvećem uzroku smrti među djecom, rečeno je danas.

Šefica Odjeljenja za onkologiju i hematologiju Klinike za dječije bolesti prim.dr. Amila Latifagić kaže da je prošle godine otkriveNo 12 maligniteta dječije dobi.

“Maligniteti dječije dobi se razlikuju u odnosu na odraslu populaciju. Najčešće maligne bolesti dječije dobi su akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema i limfomi, odnosno tumori limfhnih žlijezda. Tumori se najčešće javljaju u dobi od oko pete godine i u periodu puberteta”, rekla je šefica Odjeljenja za onkologiju i hematologiju Klinike za dječije bolesti prim.dr. Amila Latifagić.

 

U vrijeme dijagnostikovanja mališani su uglavnom imali povišenu temperaturu, blijedilo, bol u abdomenu, šepanje, povraćanje…

“Dijagnostika kojom dolazimo do malignog oboljenja je vrlo kompleksna i ne razlikuje se od one koju sprovodimo kod odraslih. Terapijski pristupi su kombinovani. Mi koristimo protokole koji se primjenjuju u svijetu, a uz hemoterapiju koristimo radio ili hirušku terapiju, u zavisnosti od vrste tumora”, rekla je ona.

U protekle dvije godine u Tuzli je liječeno 26 novootkrivenih malignih oboljenja. Nažalost, Tuzla u ovom segmentu ima jedan kontinuitet, a broj oboljele djece u prosjeku godišnje iznosi od 12 do 15.

U našoj sredini rak je nažalost još uvijek svojevrsna tabu-tema. Za većinu ljudi pričati o raku iznimno je teško, ponekad i neprihvatljivo. No treba znati da se najveći broj tih malenih pacijenata danas uspješno izliječi i to upravo u tuzlanskoj klinici. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje