Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli trend porasta razvoda braka: Najviše ih puca zbog preljube, predbračni ugovori postali su HIT

Preuzmite sliku

Posljednja i najteža odluka bračnih parova svakako je razvod braka, a na koji se odlučuje sve veći broj supružnika u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kako navodi praksa kao najčešći razlog za razvod su preljuba, poroci i ekonomske neprilike, a svi oni koji se odluče za rastavu moraju biti spremni za izdvajanje i značajnih finansijskih sredstava.

Prema posljednjim podacima prosječno trajanje braka kod parova koji se razvode je 11,3 godina u FBiH, a u RS-u 13,5 godina.

Kako u cijeloj BiH tako i na području Tuzle evidentiran je porast razvoda, a u prilog tome govori statistika i praksa.

Prema riječima advokata Damira Alića razvodi brakova imaju trend porasta jer prema iskustvu iz njegove prakse razvodi brakova nikada nisu bili učestaliji nego što je to slučaj u posljednje vrijeme.

‘Ono što je zanimljivo jeste činjenica da se ne razvode samo mladi već i oni stariji. Primjerice, imao sam slučaj u praksi gdje je došlo do razvoda braka u kojem je muškarac imao 89 godina, a njegova supruga 84 godine. Njih su praunuci doveli da se razvedu. Razlog je bio što je on umislio sebi da ga supruga koja je imala tri moždana udara i infarkt vara sa poštarom. Kako se ne bi dogodila tragedija unuci su ih doveli da se razvedu, prodali su stan i kupili im po jedan manji. To su vam tragične situacije. S druge strane imate i primjera mladih bračnih parova koji ne dočekaju ni prvu godišnjicu braka, a razvedu se. Zašto? Uglavnom razlog budu ekonomski uslovi. Uglavnom broj razvoda brakova je u porastu i to je poznato’ kaže advokat Damir Alić za Tuzlanski.ba

 • Troškovi razvoda braka

  Kada su u pitanju troškovi razvoda braka oni variraju s tim što je moguć i potpuno besplatan razvod braka ukoliko određeni bračni par zadovoljava uslove.

  Prema riječima sagovornika samo je Zavod za besplatnu pravnu pomoć Tuzlanskog kantona prije tri ili četiri godine zabilježio oko 250 razvoda, mimo advokata jer su ti parovi imali uslove da im se dodjeli besplatna pravna pomoć.

  ‘Jako dugo se čeka na proceduru kako bi se dobila besplatna pravna pomoć. Što se tiče troškova oni variraju od minimalnih 1.500 KM do maksimalnih, e to je teško kazati… Ukoliko proces traje dvije godine, a svako od supržnika želi dobiti starateljstvo nad djetetom ili djecom u tom slučaju se oni svete na neki način jedno drugome, dijete ispašata, a advokati zarađuju. To su činjenice, advokati zaista zarađuju ukoliko nema razumijevanja. Brak se mora razvesti uvijek, jer ne može jedna strana kazati ja ne želim da se razvedem. Troškovi variraju, postoje dvije sudske takse. Jedna je na prijedlog za razvod braka sporazumni ili tužba i druga se taksa plaća na presudu suda. Dakle u startu imate 400 KM naplate takse. Ukoliko bračni par ima djecu onda plus dodatno imate da platite advokatsku tužbu koja iznosi u prosjeku negdje oko 360 KM. Zatim imate medijaciju koja košta oko 240 KM koja se mora provesti. Ukoliko medijacija ide preko Centra za socijalni rad to je besplatano ali se u tom slučaju čeka oko tri mjeseca, kaže Alić i dodaje:

 • ‘Ukoliko bračni par nema djecu i naprave sporazum u tom slučaju razvod braka može da košta tih nekih minimalnih 400 KM. Bračni partneri sami ispune urnek u kojem navedu kako ne žele više da žive u bračnoj zajednici, izjave kako nemaju djece potpišu se uplate taksu i predaju na sud. Često klijentima koji nemaju dovoljno novca savjetujem da tako urade kako bi izbjegli veće troškove, pojašnjava nam Damir Alić.

  Advokat Allić iz svoje prakse kaže da nekada razvod braka može biti teži slučaj od krivičnog djela ubistva.

  ‘To su vam slučajevi kada najčešće muškarac insistira da dobilje starateljstvo nad djetetom u odnosu na ženu, a pri tome nema dokaza da je on sposobniji da uzdržava dijete i vodi računa o njemu. To bude veliki problem. Takvi muškarci pretežno imaju više novca i izdvajaju ga kako bi ugrozili ženu jer smatraju da je ukoliko dobiju starateljstvo nad djetetom na neki način osveta. To su teške situacije kojih nažalost ima. Advokati u ovim slučajevima zastupaju naravno interese svojih klijenata ali na kraju dijete se traumatizira i prolazi raznorazne psihološko-psihijatrijske procjene itd… Advokati zarađuju i svi trpe, a najviše porodica kao osnovna ćelija društva’ kaže Alić.

  Najčešći uzroci razvoda braka su preljube, zatim ovisnosti (alkoholizam, ovisnost o drogama ili kocki) kao i ekonomska situacija

  Nekada ranije porodični Zakon je propisivao kako bi bio pokrenut razvod braka morala se dokazivati krivnja osobe u bračnoj zajednici, danas više to nije praksa.

  ‘Primjerice, supruga tuži muža zbog preljube i ona je to nekada davno morala da dokazuje na sudu. Međutim, prema važećem Zakonu koji je na snazi u Federaciji BiH posljednjih 15-tak godina to više nije slučaj. Danas nema dokazivanja krivnje niti obaveznog navođenja razloga za razvod, odnosno oni nisu relevantni. Dovoljno je samo kazati da su trajno narušeni odnosi i tu je kraj priče. Sud ne ulazi u to da li je jedna strana izvršila preljubu ili ima neki porok. Sud zanima samo jedna činjenica, a to je da li postoje uslovi da se brak rastavi ili ne postoje’ – kaže  advokat Damir Alić i pojašnjava koji su to najčešći razlozi za razvod braka.

 • ‘Svaki predmet je sam za sebe individualan. Međutim, 90 posto predmeta su preljube barem ono što mi advokati vidimo u našoj praksi. Tu imamo i ekonomsku situaciju koja je često povezana sa alkoholizmom, kockanjem itd. Na svakom čošku u gradu imamo kafiće i kladionce gdje mladi provode jako puno vremena. I mnogi iz porodičnog zagrljaja odu u zagrljaj nekog poroka. Nažalost očekivanja takvih osoba su puno veća kada boravi npr. u kladionici sa par maraka nego kada boravi u kući sa suprugom i djetetom koje možda nema šta da jede. Toga u praksi zaista ima ali mi to u sudu ne možemo da navodimo kao razlog jer i nema potrebe Zakon to više na zahtjeva’ – naglašava naš sagovornik.

  Alić u razgovoru za Tuzlnaski.ba kaže da često žene ne znaju za pravo supružničkog izdržavanja na koje imaju. To se zapravo odnosi na dio njegove plaće.

  ‘Primjerice, žena nikada ništa nije radila bila je domaćica podizala djecu. Suprug je ostavi nakon 30 godina i kaže nemaš ništa. Međutim, ona sa tih nekih svojih 55 ili 60 godina je u težim okolnostima da se zaposli i zato ima pravo na jednu trećinu njegovih primanja. Vrlo često žene nisu informisane da imaju na to pravo ali mora se dokazati da žena nije više sposoba za rad, a najčešće žene u tim godinama nisu sposebne da rade. Međutim, ovdje se može dogoditi i obrnuta situacija ali je to rijetkost u praksi.

  Predbračni ugovori su postali HIT

  Nakon što se okonča proces razvoda braka na red dolazi i podjela imovine i taj proces može potrajati godinama, a advokatske tarife su skupe. Samo jedna procesna radnja advokata može da iznosi 873 KM, a može da bude minimalno 20-tak takvih procesnih radnji u četiri godine što može da dostigne iznos i do 20.000 KM.

 • ‘Imovina se dijeli jednako. Uopšte nije važno ko je radio, a ko nije ili ko je svu tu imovinu stekao. Ako je muškarac radio i gradio vrijednsot imovine, onda je supruga također održavanjem toga i podizanjem npr. djece jednako učestvovala u stvaranju toga. Ko je šta kupio nije relevantno’ pojašanja Alić.

  Iz tog razloga advokat Damir Alić pojašnjava kako su predbračni ugovori koji su HIT u posljednje vrijeme umnogome pojednostave podjelu imovine nakon razvoda braka.

  ‘Zadnjih godina predbračni ugovori su pravi hit, ne samo u Tuzli već u Bosni i Hercegovini. Predbračni ugovor unaprijed riješi 90 posto problema. Predbračnim ugovorm se unaprijed otklanja neka buduća neizvjesna situacija koja može dovesti do tragičnih posljedica. Ja svakome svajetujem da se napravi predbračni ugovor jer on za imovinu do 50.000 KM košta 240 KM preko tog iznosa košta 700 KM. Ukoliko neko ima imovinu preko 100.000 KM predbračni ugovor košta 1.000 KM. Na taj način se zna ko šta unosi u bračnu zajednicu i jednog dana ukoliko dođe do razvoda braka jednostavna je računica nema miješanja. Predbračni ugovor je po mom mišljenu nešto najvrijednije za mlade bračne parove i ne treba ga ni u kom slučaju miješati sa tim nekim moralnim principima i povjerenjem. Predbračni ugovor jednostavno definiše stvari.

 • Za kraj razgovora advokat Damir Alić je u razgovoru za naš portal podijelio je jedno iskustvo iz prakse koje kako kaže neće nikada zaboraviti.

  ‘Jedan slučaj ću pamiti zauvijek. Imao sam klijenta gdje sam se zalagao da on dobije starateljstvo nad djetetom. On je nju istjerao i ona je otišla nazad roditeljima. Na glavnu raspravu je došla sa djetetom koje je imalo oko tri i pol godine jer ga nije imala gdje ostaviti. On je tvrdio da ona nije morlana itd… Kada je okončan pretres prišla mi je i u ruke mi dala dijete i kazala “Evo ti ga advokatu pa ga ti hrani skupa sa mojim bivšim mužem” zatim se okrenula i otišla. Nastala je panika jer je i moj klinjet otišao nešto prije toga. Pozvao sam policiju tada koja je obavijestila Centar za socijalni rad. Međutim, ona se pojavila nakon pola sata, za mene je to bila životna pouka. Ona je to svjesno napravila, i za mene je to bio vrlo mudar potez. Nikada se nisam našao u takvoj situaciji, bilo je jako neugodno. Na kraju se to završilo sporazumom. Taj događaj me osvjestio i nikada više nisam prihvatao takvu vrstu zastupanja’ kazao nam je na kraju razgovora advokat Damir Alić.

  Alić kaže da postoje i slučajevi kada majke dobrovljno pristanu da muževi dobiju starateljstvo nad djecom i prema njegovim riječima to često budu racionalne odluke.

  ‘Bude slučajeva kada se žene zaljube u drugog muškarca i žele da odu s njim nastaviti život, a sa bivšem mužem ima npr. sina tinejdžera i onda kaže ja želim da moj sin bude s ocem jer je divan čovjek. Ne mora nužno svaki preljub biti odvratan u našim glavama on se svakome može dogoditi. Teško je kazati majka ostavlja dijete, pravilnije je kazati donijela je dobru odluku. Jer ona odlazi sa nekim drugim da živi i prirodnije je da u tom slučaju dijete ostane s ocem’ – zaključio je Alić. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,