Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli promovirana knjiga “Imami Srebrenice (1992-1995) memorizacija kao zavjet i opomena”

Preuzmite sliku

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona sinoć je održana promocija knjige “Imami Srebrenice (1992-1995) memorizacija kao zavjet i opomena” autora Alije Jusića, glavnog imama Odbora Islamske zajednice Srebrenica od marta 1993. do jula 1995. godine.

 • Na promociji su pored autora o knjizi govorili: dr. Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija, doc.dr. Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja i Osman Halilović. Promocijom je moderirao urednik knjige Emir Šečić, sekretar Instituta.

 • – Večerašnjim našim okupljanjem potvrđujemo duboki osjećaj zahvalnosti i poštovanja prema svim našim prethodnicima koji su pružili otpor agresiji, koji su bili na braniku naše domovine Bosne i Hercegovine i koji su pokazali neviđenu hrabrost u trenucima kada je počinjen genocid nad muslimanima – Bošnjacima. Večeras se sjećamo imama, posebno šehida, ali svih naših imama Srebrenice, svih naših imama Podrinja, naravno svih naših šehida. Činimo to sa sviješću da nam je neophodno imati ispred nas vjerodostojne svjedoke tih bolnih događaja. Među njima je neupitan svjedok naš efendija Jusić koji je napisao vrijednu knjigu. Učinio je to sa velikim bolom u svojoj duši, ali imao je snage da se vrati u te dane, u te godine, da se sjeti svojih kolega i džematlija i da ispiše stotine stranica svjedočanstva. Ovo svjedočanstvo nam je neizmijerno važno – rekao je tuzlanski muftija dr. Vahid ef, Fazlović.

 • Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović istakao je da je čitajući knjigu to poštovanje prema autoru efendiju Jusiću mnogo puta umnožio.

  – Listajući sam spoznao šta su uradili imami u Srebrenici, među njima i efendija Jusić. Imami Srebrenice je naziv knnige, a ja sam obavio svoje saznanje i generalno prema imamskom pozivu, prepoznao sam kolika je vrijednost jednog imama u jednom džematu i jednom gradu. Koliko naš narod u okolnostima okruženja, teškog života, gledali u naše imame koji su iznijeli veliki teret – rekao je hafiz Huskanović.

   

  Promotor doc.dr. Šefko Sulejmanović posebno emotivno se osvrnuo na sadržaj knjige.

  – Svjedočenje Alije-ef. Jusića jedno od najautentičnijih štiva o životu i stradanju imama na ovom dijelu krvave bosanskohercegovačke grude, jer je pisano perom neposrednog svjedoka stravičnih zločina, nepojmljivih zdravom ljudskom umu i civiliziranom svijetu. Unatoč tome, u knjizi nema tragova mržnje i agresivnosti, osim bratskog savjeta i britke pouke, jer zna se i sudbina onih koji su vjerovali da su pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Stoga autor i kaže da u emanet budućim naraštajima ostavlja ono što je vidio, čemu je svjedočio i što je zapamtio, bez namjere i potrebe da ostavi književno vrijedno djelo – istakao je Sulejmanović.

  Promotor Osman Halilović je istakao kako se ovakve knjige pamte.

  – Pamte se onako kako pamti i književnost. Subjektivno. Dakle, istinito – istakao je Halilović.

 • Na koncu se obratio i autor knjige Alija ef. Jusić, koji je rekao:

  – Ovu knjigu sam napisao radi istine, pamćenja i pouke. Budućim naraštajima želim ostaviti u emanet ono čemu sam svjedočio i zabilježio o jednom teškom vremenu u kojem su posebnu ulogu imali čestiti imami koji su se našli na prostoru Srebrenice od 1992. do 1995. godine. Pročitao sam monografiju “Imami – šehidi”, u izdanju Ilmijje BiH, autora Muharem-ef. Omerdića i primjetio da su izostavljena imena četverice imama šehida Srebrenice: Mustafić Sado, Ramić Salko, Rizvanović Adil i Osmanović Omer. Ova imena nedostaju i na šehidskoj ploči koja se nalazi ispred Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu – kazao je autor knjige Jusić.

  Glavni dio knjige sadrži biografije 54 imama koji su od 1992. do 1995. godine živjeli i djelovali u Srebrenici, a koji su došli, pored Srebrenice, sa još četiri općine, Bratunac, Zvornik, Vlasenica i Višegrad. Njih 26 su šehidi, dok je 28 preživjelo genocid. U međuvremenu je preselilo 13 imama. Njih 15 danas živi i radi širom svijeta, od Bosne do Amerike. (Fena | Foto Blicko Junior)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje