Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli održana završna aktivnost Mreže vijeća učenika TK (FOTO)

Preuzmite sliku

U četvrtak je na Trgu Slobode u Tuzli sa početkom u 12 sati održana je završna aktivnost Mreže vijeća učenika Tuzlanskog Kantona za ovu školsku godinu.

Srednjoškolci su na završnoj aktivnosti promovirali “Evropsko selo u Bosni i Hercegovini”, najveći projekat Mreže vijeća učenika BiH do sada. Članovi vijeća učenika većine tuzlanskih škola, zajedno sa nekoliko članova MreVUK – TK iz drugih opština, je učestvovalo u realizaciji završne aktivnosti.

Srednjoškolci su tokom performansa prezentirali zanimljive činjenice o zemljama Evropske unije te prakticirali jezik, govoreći nekoliko rečenica na jeziku zemlje koju su predstavljali na štandovima koji su bili postavljeni na trgu. Građani Tuzle zajedno sa srednjoškolcima su obilazeći tu postavku imali priliku naučiti mnogo o odabranim Evropskim državama, te bolje shvatiti cjelokupnu ideju EU Sela.

”Prvenstveno se zahvaljujem svim prisutnima koji su došli u ovako velikom broju i omogućili da naša završna aktivnost protekne u najboljem mogućem redu. Od početka do kraja aktivnosti bila je zastupljena pozitivna atmnosfera koja je olakšala rad članovima naše mreže i podstakla druženje između srednjoškolaca. Drago mi je što se aktivnost bazirala na promociji ovako velikog projekta zbog toga što svi mogu spoznati konkretnu svrhu našeg rada. Danas je naša mreža postigla veliki uspjeh, te se nadam da ćemo u budućem periodu ovim tempom nastaviti koračati ka naprijed.” kazala je Dženana Mešić, PR Mreže vijeća učenika TK.

Pored obilaska štandova, svi prisutni su imali mogućnost fotografisanja sa kartonskim instagram okvirom @mreVUK_TK. Na zasebnom štandu koji je pretstavljao našu državu, Bosnu i Hercegovinu, nalazila se deklaracija – dokument na koji su se građani i srednjoškolci potpisivali kao znak podrške projektu ”EU Selo”.

Evropsko selo je koncept unikatnog dizajna koji predstavlja kolekciju kulutrnih centara (kuća) od kojih će svaka predstavljati po jednu evropsku državu. Drugim riječima, kao zajedničko mjesto pojedinačnih kulturnih centara, Evropsko selo predstavljat će Evropu u malom. Svaka kuća bit će smještena na površini koja će imati stvarni oblik zemlje koju predstavlja, tako da će iz ptičije perspektive cijelo selo imati oblik Evrope. U Evropskom selu posjetitelji će se moći susresti s imovinom, kulturom, historijom i tradicijom Evropskih zemalja. U prizemlju kuće nalazit će se historijska, kulturna, arhitektonska i tehnološka baština koja će na najbolji način upoznati posjetioce s pojedinim državama. Dakle, donji dio kuće služit će kao kulturni
kutak u kojem će posjetioci, prvenstveno mladi, sticati nova znanja o evropskim zemljama i njihovim narodima. Gornji dio kuće služit će kao smještajni kapacitet za posjetitelje Evropskog sela.

Okružen državama Evropske unije, na placu Bosne i Hercegovine bit će izgrađen trening centar malo većih proporcija koji će služiti za razne treninge, edukacije i konferencije i koji će moći istovremeno primiti do 100 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,