Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli obilježavanje Dana nezavisnosti BiH: Datum koji potvrđuje kontinuitet države (FOTO)

Preuzmite sliku

Prigodnim programom danas su građani Tuzle i predstavnici gradske vlasti obilježili jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, Dan nezavisnosti.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili minutom šutnje danas je na Slanoj banji obilježen ovaj datum, a nakon toga je u prostorijama Gradskog vijeća Tuzle upriličena svečana sjednica.

Tuzla je 1. marta 1992. godine imala najveću izlaznost građana na referendumu za nezavisnost BiH, čega se Tuzlaci prisjećaju.

“To je bio ključni momenat, jer su se građani ubjedljivom većinom odlučili da se potvrdi višestoljetni kontinuitet državnosti i suverenosti BiH i opredjele se za suvremenenost BiH. Značaj ovog datuma je veoma važan i on je višestoljetni. Važno je da u našoij manifestacionoj kulturi imamo događaje kao što je ovaj danas”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Prvi čovjek Tuzle kaže da je negiranje BiH stoljećima prisutno, ali da nikada niko u tome nije uspio.

“Trenutne težnje su uzaludne. Bivale su trenutne krize, ali još nikada niko nije pokorio BiH”, dodao je Imamović.

Bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić kaže da se u tom periodu 1992. učinilo sve kako bi referendum prošao bezbijedno.

“Neke mjesne uzajednice u Tuzli u to vrijeme nisu imale telefona pa smo mi dali svoje motorole kako bi se komisiji za referendum dali procenti izlaska građana. Kada gledam s ove vremenske distance, koliko god bio ponosan u smislu tog subjektivita, toliko sam i tužan zbog žrtava koje su na neki način u peirodu od 1992. do 1992. stradale”, izjavio je BAJRIĆ.

Na referendumu su građani odabrali cjelovitu, nezavisnu, demokratsku, slobodnu i za sve građane ravnopravnu BiH, međutim, Dejtonski mirovni sporazum nešto drugačije svjetlo je bacio na ovu državu.

“Sada kada obilježavamo taj značajan datum vidimo da to nije ono što bi objektivno trebalo biti. Strašni su nasrtaji ponovo na tu plemenitu ideju BiH. Ona se ponovo na neki način razvaljuje i ti velikodržavni nacionalizmi ponovo su na sceni. Također, blokiraju se institucije, integracije, tranzicija u svakom pogledu… Čovjek s tog aspekta je tužan, a ja ne mogu da vjerujem da danas nema mladosti, da političke partije ne prave ambijent patriotizma i da plemenita ideja BiH ima ogradu o velikodržavnih nacionalista”, naveo je Bajrić.

Odavanje poštovanja i polaganje vijenaca na spomen-obilježjima okupljeni građani danas su se i partizana koji su život dali za odbranu domovine, te Zlatne ljiljane i poginule branitelje Tuzle u periodu od 1992. do 1995. godine, kao i tuzlanske mladosti ubijene 25. maja 1995. godine na Kapiji.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje