Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli konferencija o koracima koji će dekarbonizaciju učiniti održivim izborom

Preuzmite sliku

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u saradnji s Delegacijom Evropske unije i Uredom specijalnog predstavnika EU u BiH, u Tuzli su organizovali panel diskusiju o temi “Koraci koji će dekarbonizaciju učiniti održivim izborom”.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je govorio o realizovanim projektima i pravcima djelovanja u narednom periodu.

– Mi smo lideri dekarbonizacije u BiH. Imamo poticaje za dekarbonizaciju i zahvaljujući tome ugasit ćemo 1.000 individualnih ložišta u ovoj godini. To je veliki korak u našem strateškom opredjeljenju. Odavno smo stvorili uslove za toplifikaciju kolektivnih stambenih objekata, a sada stvaramo uslove za toplifikaciju individualnih stambenih objekata. Paralelno s ovom strategijom povećali smo površine pod parkovima za 20 puta, ali i pješačku zonu za 20 puta. Imamo permanentno ozelenjevanje i u konkurenciji gradova ove veličine sigurno smo najzeleniji grad u BiH – rekao je Imamović.

Grad Tuzla će nastaviti svoje strateško djelovanje u ovoj oblasti, a Admir Softić, pomoćnik ministra za sektor energetike u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naveo je kako se BiH do 2050. godine opredijelila za potpunu dekarbonizaciju.

– Potpisali smo više međunarodnih ugovora, a posljednja je Sofijska deklaracija. Ono što trenutno radimo je izrada integrisanog energetsko-klimatskog plana BiH do 2030. godine. To je strateški dokument i odredit će pravce dekarbonizacije – rekao je Softić.

UNDP i Ambasada Češke Republike u BiH su realizirali nekoliko važnih projekata o kojim je govorio Stjepan Santrucek, konzul i rukovodilac Odjeljenja za Razvojnu saradnju u Ambasadi Češke Republike.

– BiH je prioritetna država naše razvojne saradnje i godišnje u razvoj BiH ulažemo četiri miliona eura kroz određene programe, a jedan od prioritetnih sektora na koje se fokusiramo je energetika i obnovljivi izvori energije. Češka se fokusira na solarnu energiju, korištenje biomase i geotermalnu energiju. Tokom programskog perioda 2018-2023. radili smo projekte u saradnju sa UNDP-a, poput solarne elektrane za sistem grijanja bolnice u Mostaru, ali i niz drugih projekata širom BiH – rekao je Stjepan Santrucek.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje