Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U toku završni radovi na sanaciji komunalne i saobraćajne infrastrukture u Fočanskoj ulici

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, obišao je danas radove u Fočanskoj ulici.

 • “U ovoj ulici izvodimo obimne radove, i na kanalizaciji i na vodovodu i na velikom broju priključaka, a zatim na sanaciji čitave putne konstrukcije i evo, dočekali smo završne radove. U 2019. godini smo uližili oko 290.000 KM, u ovoj godini oko 610.000 KM, dakle ukupno oko 900.000 KM, koji će za oko 600 građana ove ulice život učiniti kvalitetnijim. Uvijek trebamo ponoviti koliko Grad Tuzla investira u komunalnu gradnju, iz više razloga. Kvalitet života građana je jedan razlog, a drugi razlog je ekonomski održiv razvoj, jer rade građevinske firme, njihovi radnici nisu ostali bez posla. Mi ove godine finansiramo, što Grad Tuzla, što javna preduzeća Vodovod i kanalizacija i Centralno grijanje, oko 30 miliona KM u objekte komunalne infrastrukture. I Fočanska ulica je simbol toga”.

  Projekat sanacije realizovan je u nekoliko faza, a cilj je bio omogućiti građanima ove ulice bolje i kvalitetnije uslove života.

  U okviru projekta izvedeni su glavni i više sekundarnih krakova cjevovoda pitke vode sa priključcima za 85 individualnih stambenih objekata u ukupnoj dužini od 5.600 m, za šta je utrošeno oko 140.000 KM, a izvođač je JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla.

 • Izveden je glavni kanalizacioni kolektor sa nekoliko priključnih krakova u ukupnoj dužini od 2.160 m i priključci za 130 individualnih stambenih objekata u ukupnoj dužini od 716 m, za šta je utrošeno oko 190.000 KM, uz sufinansiranje u okviru UNDP-MEG projekta – Implementacija projekata općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja.

  Izveden je rezervoar pitke vode, u vrijednosti od 150.000 KM i pumpna stanica u vrijednosti 85.000 KM (izvođač JKP Vodovod i kanalizacija), te sanirana kolovozna konstrukcija u ukupnoj dužini 1.100 m, a vrijednost ugovorenih radova je 335.907 KM.

  Završetak svih predviđenih radova planiran je do kraja avgusta ove godine, a projektom će biti omogućeni bolji uvjeti života za oko 600 stanovnika ove ulice, koji žive u oko 150 individualnih stambenih objekata.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje