Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U galeriji Franjevačkog samostana u Tuzli izložba skulptura Borisa Orenčuka

Preuzmite sliku

U galeriji Franjevačkog samostana ‘Kristian Kreković’ u Tuzli, 1. septembra ove godine bit će otvorena izložba skulptura pod nazivom “Materija – oblik – vertikala” akademskog kipara Borisa Orenčuka.

Boris Orenčuk rođen je u Mostaru 13. srpnja 1989. godine. Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića na Odsjeku za kiparstvo završio je u Mostaru. Na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru završio je Odsjek likovnih umjetnosti – smjer kiparstvo. Magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, također na Odsjeku za kiparstvo.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika “Format” (ULUF) i Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji (DHLU).

Dobitnik je nagrade Fondacije Slipičević iz domene likovnih umjetnosti u gradu Mostaru 2016. Sudjelovao je na mnogim kiparskim kolinijama, te međunarodnim simpozijima kiparstva, te na regionalnom projektu City Lab u Sarajevu i Mostaru, koji je realiziran od strane Bauhaus Universität/MFA programa “Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije” (Weimar).

Autor je četiri javne skulpture. Radovi mu se nalaze u fundusima Hrvatskoga doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, Galeriji Vrba i Fondacije za scenske, likovne i muzičke umjetnosti BiH, saopćeno je iz Franjevačkog samostana Bosne srebrene u Tuzli.

Izložbu organizira Hrvatsko kulturno društvo ‘Napredak’ Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje