Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski hirurzi u proteklom periodu uradili približno 100 operativnih zahvata

Preuzmite sliku

Tim stručnjaka Klinike za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli godinama unazad ostvaruje izvanredne rezultate na svjetskom zdravstvenom nivou kada je u pitanju ova grane medicine.

U izuzetno teškim okolnostima i uslovima za rad u proteklom periodu tuzlanski hirurzi sa dosta uspjeha obavljali su najzahtjevnije hirurške zahvate, boreći se tako za svaki ugroženi život pacijenta.

Organiziranost, disciplina i nesebična požrtvovanost glavne su odlike ljudi koji su ostali na svojim radnim mjestima u želji da profesionalno odgovore svim izazovima. Cijeli tim se slaže u konstataciji da je izdržljivost mnogo veća nego što se može zamisliti, ali i da je snaga u razumijevanju i shvatanju okolnosti u kojoj se trenutno nalazi cijeli svijet.

“Klinika za hirurgiju je od sredine marta prilagodila svoj rad uslovima infekcije COVID-19. U proteklom periodu do danas napravili smo približno 100 operativnih zahvata, od čega je jedna polovina kod pacijenata sa onkološkim oboljenjima, čiji tretman nismo prekidali svo vrijeme trajanja infekcije COVID-19, drugi dio pacijenata koje smo tretirali jesu pacijenti koji su zahtjevali hitan hirurški tretman i čije liječenje je bilo neodložno. U ovim uslovima maksimalno smo slijedili upute i pratili sve epidemiološke preporuke i primjenili maksimalan epidemiološki nadzor kako bi zaštitili i svoje pacijente i svoje uposlenike. Svakodnevno smo bili izloženi riziku infekcije COVID-19, međutim maksimalnom kolegijonalnošću, razumijevanjem i zalaganjem, uspjeli smo prebroditi sve poteškoće i našim pacijentima pružiti maksimalno kvalitetnu uslugu, u ovim vanrednim okolnostima.” za Tuzlanski.ba istakao je Načelnik Klinike za hirurgiju UKC Tuzla, prof. dr. Zijah Rifatbegović.

  • Prof. Dr. Rifatbegović nije štedio riječi hvale za sve kolege i uposlenike koji protekle dane nisu provodili na bolovanju ili godišnjem odmoru:

    “Moram istaći maksimalnu profesionalnu zrelost svih uposlenika Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla, što se ogleda u stalnom angažmanu i našem radnom procesu gdje niti jedan uposlenik klinike za hirurgiju nije bio na bolovanju, niti je bio na godišnjem odmoru, želeći maksimalno dati svoj doprinos u ovoj vanrednoj situaciji. Sigurno da smo pokazali da dobrom organizacijom, dobrim rasporedom, velikom kolegijalnošću i razumijevanjem, možemo prebroditi sve teškoće koje su pred nama” – istakao je Rifatbegović.

    Prof. Dr. Zijah Rifatbegović je upozorio da u budućnosti i dalje postoji mogućnost zaraze virusom COVID-19, kako uposlenika tako i pacijenata, ali se nada da uz sve epidemiološke mjere koje svakodnevno poduzimaju na klinici će doprinijeti da se suzbije dalji rast i da se stvore prilike da se odnosi u svakodnevnim radnim procesima normaliziraju.

  • U razgovoru za Tuzlanski.ba prof. dr. Zijah Rifatbegović zahvalio se svima onima koji su primjetili, vidjeli i razumjeli napore koje klinika za hirurgiju ulaže u ovim okolnostima, te navodi i da je svaka riječ podrške doprinijela tome da profesionalno odgovore na svaku potrebu pacijenata:

    “Pored navedenih aktivnosti koje su provođene na klinici za hirurgiju u vrijeme infekcije virusom COVID-19, koja je još aktuelna, redovno smo provodili sve specijalističko-konsultativne preglede pacijentima koji su zahtjevali tretman na našoj klinici. Niti jedan pacijent koji je bio upućen na kliniku za hirurgiju nije ostao nepregledan i kod svakog pacijenta je obavljen specijalističko-konsultativni pregled iz domena hirurgije. Uz navedeno, svim pacijentima kojima je bio potreban hitan operativni tretman i kojima je bio potreban tretman zbog neodložnog procesa malignog bili na usluzi i bili na visini zadatka” – naglasio je Prof. Dr. Rifatbegović, te dodao da u ovom teškom vremenu, čine sve da svakodnevnica bude ljepša, pozitivnija i puna nade. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje