Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski bajkeri organizovano darovali krv

Preuzmite sliku

Danas se obilježava 14. juni, Svjetski dan darivalaca krvi.

Ovaj datum je i prilika da se iskaže zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi za dragocjenu tečnost kojom spasavaju ljudske živote.

Svoju humanost u mnogo navrata su pokazali članovi Moto kluba Tuzla koji su i danas na Svjetski dan darivalaca krvi tradicionalno odazvali se akciji dobrovoljnih darivalaca krvi.

“Kao i svake godine na svjetski dan dobrovoljnih darivalaca krvi MK Tuzla je organizovao akciju darivanja krvi u skladu sa mogućnostima članova. Svi smo svjesni značaja i neprocjenjive vrijednosti ove dragocjene tečnosti koja život znači a naročito motociklisti kao najugroženija kategorija u saobraćaju. Hvala svim članovima koji su bili u mogućnosti i odazvali se ovoj akciji tokom radnog vremena” – navode iz MK Tuzla.

 • Definiciju dobrovoljnog darivanja krvi odredili su Međunarodno udruženje transfuziologa (ISBN), Međunarodni crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

  Prvi Svjetski dan darivalaca krvi obilježen je 14. juna 2004. godine, a u junu 2005, na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o potpori dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi.

  Donijeli su rezoluciju kojom su 14. juni proglasili Svjetskim danom davalaca krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. juna 1868. godine koji je razvio sistem određivanja krvnih grupa.

  Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju diljem svijeta i ohrabrivanje pojedinaca da redovito doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna.

  Podsjetimo, davalaštvo krvi dobrovoljno, anonimno i besplatno, a dobrovoljni davaoci krvi su najhumaniji ljudi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,