Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

353

OPORAVLJENI

8

UMRLI

6
Preuzmite sliku

Tuzlaci i danas udišu opasan zrak, sve veća potražnja za zaštitnim maskama u apotekama

U Tuzli je i dalje nepovoljna situacija kada je u pitanju visoka koncentracija zagađujućih čestica u zraku koje nastavljaju ugrožavati živote građana.

U ovom gradu se zbog te činjenice održavaju i prosvjedi, ali se na njih odaziva veoma mali broj građana. Primjerice, sinoć je na ovaj problem ukazalo njih oko dvije stotine.

 

Na mjernim stanicama jutros su vrijednosti zagađujućih materija i dalje veće od dopuštenih granica. SO2 je iznad 100 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija čvrstih čestica PM 2,5 su četiri puta više od dozvoljenih, odnosno 200 mokrograma po metru kubnom.

– Zagađen zrak je u 2018. godini uzrokovao 20 posto smrtnih slučajeva od moždanog udara, 20 posto smrti od raka pluća, 31 posto bronhitisa kod odraslih osoba i 23 posto bronhitisa kod djece. Kada bismo slijedili upute i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, izbjegli bismo ovakve statistike – kaže doktorica Nadina Nuhbegović iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

 • Međutim, ovakvi statistički podaci su u porastu.

  Direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla Džemila Agić ističe da je veoma značajno što proteste u Tuzli zajednički organizira 17 nevladinih organizacija koje ozbiljno žele ukazati na postojanost problema zagađenosti.

 • – Bojim se da ćemo Tuzlu napuštati samo zato što imamo zagađen zrak. Ne odlazimo više iz BiH samo iz ekonomskih razloga, nego vjerujte i zbog zdravstvenih. Imamo cilj sačuvati svoje zdravlje zato tražimo da se u narednih pet godina riješi ovaj problem – rekla je Agić.

  Protesti u Tuzli se nastavljaju i narednih dana.

  Iako lokalne vlast na godišnjem nivou na osnovu odštete od zagađenja zraka primaju i do šest miliona KM, problem zagađenja zraka i dalje ostaje neriješen. Za sada krivnju za ovakvo stanje prebacuju na javna poduzeća, kao što je Termoelektrana (TE).

  Da su građani zaista u strahu zbog prekomjernog zagađenja zraka govore nam i podaci apoteka gdje nam je u više njih potvrđeno da je posljednjih dana veća potražnja za respiratornim maskama.

  ‘Jučer smo npr. prodali u jednom danu sve vog maske koje su bile tek došle. Očekujemo novu isporuku jer imamo veliku potražnju iako koštaju 75 KM. Svakodnevno također prodamo na desetine običnih hirurških maski. Ljudi dolaze u apoteku i raspituju se na koji način se mogu efikasno zaštititi od zagađenog zraka’ – kazali su u apoteci Stari grad za Tuzlanski.ba.

  Podsejtimo, sa sinoćnjeg skupa na Trgu slobode u Tuzli predstavnici 17 Organizacija civilnog društva, te građani i građanke Tuzle uputili su jasne zahtjeve nadležnim instuticijama za poduzimanje hitnih i učinkovitih mjera za osiguravanje smanjenja zagađenosti zraka. (Fena | Tuzlanski.ba)

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,