Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Večeras prmomocija knjige “Slana zemlja” autora Jasmina Imamovića

Preuzmite sliku

Promocija knjige “Slana zemlja” autora Jasmina Imamovića biće održana večeras u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom od 20:00 sati.

U okviru promocije romana biće upriličena i promocija muzičkog spota za pjesmu “Jel’ ti žao što se rastajemo“, koju izvodi Halid Bešlić. Reditelj spota je Jasmin Duraković, a producent spota je SarajevoDisk. Promociji će prisutvovati estradni umjetnik, Halid Bešlić i reditelj, Jasmin Duraković.

  • Naslovnica_ Slana zemlja
  • Roman Jasmina Imamovića, govori o ljubavnoj priči i ratnoj drami narodnog heroja Envera Šiljka i Jevrejke Fride Laufer.

    Enver Šiljak bio je jedan od šefova pokreta otpora u Tuzli, student prava, službenik u Fabrici soli, ali i muzičar. Frida Laufer bila je članica ilegalnog pokreta otpora u Tuzli. Oboje su bili na prvoj potjernici koju su fašisti raspisali za istaknutim antifašistima Tuzle. Osim njih, u romanu se pojavljuju i poznati tuzlanski revolucionari Rudolf Vikić i Memo Suljetović.

    Ljubav Envera i Fride završila se tragično. Ona je odvedena u koncentracioni logor, gdje je zajedno sa njihovim, u logoru rođenim djetetom, ubijena, a Enver Šiljak je, zajedno sa Rudolfom Vikićem i Memom Suljetovićem, strijeljan 5. septembra 1941. godine. Dok su Envera Šiljka ustaše vezanog vodile na strijeljanje, on je prolazeći hodnicima i silazeći niz stepenice zatvora pjevao Fridi pjesmu, “Jel’ ti žao što se rastajemo“.

    Izdavač romana zasnovanog na istinitim događajima i ličnostima je izdavačka kuća V.B.Z. Zagreb, Sarajevo, Beograd.

    Ulaz na promociju knjige “Slana zemlja” je besplatan. (Tuzlanski.ba)

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje