Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: U Kulturno-obrazovnom centru Tušanj prikazan dokumentarni film “Imami logoraši”

Preuzmite sliku

Projekcija dokumentarnog filma “Imami logoraši” upriličena je danas u Kulturno-obrazovnom centru Tušanj u okviru programa obilježavanja Dana Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Projekciji filma, pored džematlija Medžlisa IZ-a Tuzla, prisustvovali su glavni imam Oružanih snaga BiH Nesib-ef. Hadžić, ujedno i potpredsjednik glavnog odbora Udruženja Ilmije Islamske zajednice u BiH, te predsjednik Glavnog odbora Udruženja Ilmije IZ u BiH Mensur-ef. Pašalić.

Film “Imami logoraši” treći je dokumentarni film u serijalu koje Udruženje Ilmije IZ u BiH realizira posljednjih nekoliko godina.

“Nakon filmova “Glas imama” i “Imami šehidi”, nedavno smo snimili i dokumentarni film “Imami logoraši” sa željom da javnosti prezentiramo 125 imama, koji su suprotno Konvencijama o ljudskim pravima bili zatočeni u logorima vojske RS-a, HVO-a i Abdićevih jedinica”, izjavio je Mensur-ef. Pašalić.

Od spomenutih 125 imama, njih 85 je preživjelo, dok ih je 40 ubijeno u logorima.

U ovom ostvarenju imami govore o traumatičnim iskustvima, ali istodobno i o svom životu i radu u džematima, pokazujući vjernicima da treba živjeti u BiH te maksimalnim angažmanom optimistično gledati u budućnost.

Mensur-ef. Pašalić smatra da je film specifičan iz više elemenata, naglasivši da u njemu reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović govori o vlastitim teškim iskustvima i iskustvima Bošnjaka koji su proveli oko pola godine u logoru kod Konjica.

“Ovim filmom se želi ukazati na one koji su činili zlo, ali i na one koji su preživjeli zlo, a koji žele dalje zajednički graditi budućnost BiH”, smatra Pašalić.

Glavni imam Oružanih snaga BiH Nesib-ef. Hadžić navodi da je ideja vodilja bila osvijetliti ulogu imama u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, ne dozvoliti da se zaborave imami koji su poginuli, a koji su branili državu i bili u logorima, te koji su u jednom momentu rekli “ne” podjeli BiH.

Iz Udruženja Ilmije Islamske zajednice u BiH najavljuju u skorije vrijeme i film o imamima u odbrani BiH, kojim bi bio finaliziran ovaj ciklus. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje