Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Top s Kicelja označio početak mjeseca ramazana

Preuzmite sliku

Top s uzvišenja Kicelj označio je početak ramazana u Tuzli. Plotun je kao i prethodnih godina ispalio Nakib Husagić, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović je tom prilikom rekao:

‘S brda Kicelj s kojeg se vidi veći dio Tuzle pucanj iz topa je označio početak mjeseca ramazana. Zahvaljujući našim donatorima, Gradskoj upravi i ostalim privrednicima ovaj top će u ramazanu najavljivati iftare. Molim Alllaha dž.š da nam u ovom mjesecu podari punu zdravlja, rahatluka, dobrog raspoloženja i da nas sačuva od ovog iskušenja u kojem smo trenutno. Nadam se da ćemo imati jako lijepih trenutaka’, kaže Ahmed ef. Huskanović.

Ramazan koji je nastupio zbog pandemije COVID-19 je jedan od najspecifičnijih koji pamtimo.

‘Specifično jeste, ali danas sam od jednog kolege čuo jednu lijepo izjavu i ponovit ću je ‘jeste da su naše džamije zatvorene i mi smo najčešće zatvoreni u svojim kućama, ali Allah dž.š. s akšam-namazom večeras otvara osam dženetskih vrata i vrijednost ramazana neće nimalo biti umanjena’. I zato iskoristimo ga razgovarajući sa sobom, sa svojim najbližim u porodici, iftareći sa svojim najbližim u porodici, imamo sigurno jako puno toga što smo u ovom nekom vremenu možda i zaboravili i zapostavili. Nadamo se da će se što prije ova epidemiološka situacija promijeniti’, kazao je ef. Huskanović.

Top s brda Kicelj iznad Tuzle će svih dana u mjesecu ramazanu označavati vrijeme iftara.

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana je u petak, 24. aprila, a prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta, klanja se večeras, s tim da je Rijesaet, zbog vanrednih okolnosti, vjernicima dao upute da teravih-namaz, kao i ostale namaze, obavljaju kod kuće.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini već je obavijestio vjernike oko implementacije usvojenih instrukcija o organizaciji vjerskog života u ramazanu tokom vanrednih okolnosti izazvanih širenjem koronavirusa, a iz Islamske zajednice još jednom su posjetili sve članove i pripadnike Zajednice da će ranije mjere Rijaseta koje su donesene na osnovu naredbi i preporuka nadležnih organa idalje ostati na snazi.

‘Islamska zajednica će u potpunosti poštovati instrukcije nadležnih državnih organa. To znači da će se poštivati policijski sat, da će dnevne namaze klanjati samo imam i mujezin, a džumu imam, mujezin i članovi džematskog odbora’, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

Vjernicima je apelovano da iftare organizuju samo u krugu porodice i da u svojim domovima obavljaju dnevne namaze i teravih-namaz.

Kako je istaknuto, Islamska zajednica se nada da će nadležni državni organi u skladu s epidemiološkom situacijom krenuti u liberalizaciju mjera i da će one obuhvatiti i vjerske zajednice te da će i Rijaset u skladu s tim donositi nove instrukcije.

Rijaset IZ u BiH je već spremio posebne protokole za organizaciju vjerskog života pod posebnim uslovima i sa brojem prisutnih koji bude dozvoljen i koji će se primjenjivati kada se za to steknu uslovi, odnosno kada nadležni državni organi liberaliziraju dosadašnje mjere, zaključeno je se u današnjem saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,