Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Porodilje tretirati u sistemu zdravstvene zaštite, a ne u sistemu socijalne zaštite

U Tuzli je danas održan sastanak nevladinog i vladinog sektora, na kojem se razgovaralo o nejednakom tretmanu porodilja od kantona do kantona u Federaciji BiH. Sastanku su prisustvovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti na fedearlnom i kantonalnom nivou, centara za socijalni rad, biroa za zaposšljavanje, predstavnici organizacija civilnog društva u BiH.

Predsjednica udruženja “Zemlja djece u BiH” Mirsada Bajramović rekla je da “porodiljske naknade nisu samo pitanje žene, već pitanje porodice i opstanka BiH kao države, obzirom da imamo negativan prirodni priraštaj poslejdnjih godina”.

“Činjenica da je ova oblast neuređena, reflektovat će se i na druge oblasti kao što su obrazovanje- zbog smanjenog broja učenika, smanjenje broja nastavnog kadra, manji broj stanovnika što znači i manje prihoda u javnim budžetima, što će automatski dalje ugroziti i uticati na zdravstvenu zaštitu, socijalna davanja i druge segmente”, rekla je Bajramović.

Ona je istakla da “pitanje porodiljskih naknada nije samo pitanje vlasti već i svih građana kao pojedinaca, koji svake četvrte godine daju povjerenje ljudima koji treba da kreiraju zakonsku politiku i donose mjere u oblasti i zaštite porodilje i porodice”, rekla je Bajramović.

U Tuzanskom kantonu, predviđeno je da zaposlene porodilje primaju 90% prosječne plate porodilje, odnosno 55% prosječne plate Tuzlanskog kantona, međutim kantonalna Vlada kasni sa isplatom porodiljskih naknada po godinu dana. Nezaposlene porodilje u TK ne primaju mjesečnu naknadu, osim što se od ove godine isplaćuje jednokratna novčana podrška porodiljama u visini 20% prosječne plate u kantonu.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurešić, kazao je da su opravdani zahtjevi porodica da se njihov status riješi, te da je pogrešno što se porodilje tretiraju u sistemu socijalne, umjesto u sistemu zdravstvenog osiguranja.

“Trudnice i porodilje nisu socijalni slučajevi. Riječ je o radno sposobnim ženama koje pridonose ovom društvu”, rekao je Jurešić i naglasio da ovaj sistem ne funkcionira dobro posljednjih 20 godina, zbog čega se treba mijenjati.

“Porodilje se u Federaciji BiH tretiraju različito od kantona do kantona, dok u nekim kantonima ne postoji nikakav zakon koji reguliše njihova prava, što je slučaj sa HNK trenutno, a do nedavno je to bio i Posavski kanton. Pošto danas govorimo o sistemu zaštite obitelji sa djecom, moram istaći da su upravo djeca najizloženija siromaštvu u našoj zemlji”, rekao je Jurešić.

Predsjednica udruženja “Žene ženama” Memnuna Zvizdić kazala je da se pitanje naknada zaposlenim porodiljama treba integrirati u pravo iz radnog odnosa, a ne tretirati ih kao socijalnu kategoriju, dok nezaposlene porodilje treba nastaviti tretirati u sistemu socijalne zaštite.

“Kada je žena trudna, ona ne ide u centar za socijalni rad već se obraća ginekologu i zdravstvenim institucijama”, rekla je Zvizdić i naglasila da zbog loših zakonskih rješenja postoje žene koje nemaju novac da priušte čak ni pelene svojoj djeci.

Podsjećamo, zakonom o radu Federacije BiH utvrđeno je da žena ima pravo na porođajno odsustvo u trajanju do jedne godine, dok se visina porodiljskih nakada utvrđuje propisima kantona.

Porodilje zaposlene u javnom sektoru u cijeloj Federaciji BiH primaju porodiljske naknade u 100 postotnom iznosu njihovih prosječnih plaća, dok porodilje zaposlene u realnom i privatnom sektoru primaju naknade od 50-90 posto visine prosječne plate ili ne primaju naknade nikako.

Sastanak u Tuzli je jedan u nizu koejg organizira Udruženje Žene ženama Sarajevo u saradnji sa Udruženjem „Zemlja djece u BiH“ Tuzl, u sektoru Prava žena a u okviru Programa održivosti organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini koga implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva u BiH (CPCD), uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Cilj sastanka je iznalaženje rješenja za otklanjanje različitih postupanja u oblasti porodljskih-roditeljskih naknada u Federaciji BIH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,