Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Održana edukativno-pokazna vježba evakuacije đaka usljed zemljotresa

Preuzmite sliku

Danas u Područnoj školi “Solana“ u sastavu JU OŠ “Miladije“ održana je edukativno-pokazna vježba evakuacije đaka usljed zemljotresa, gašenja požara i zbrinjavanja unesrećenih lica.

U vježbi su združeno učestvovale spasilačke ekipe Crvenog križa/krsta Tuzla, Prve pomoći i Profesionalna vatrogasbna brigada Tuzla.

 • Kroz vježbu je osoblje JU OŠ “Miladije” imalo priliku da simulira evakuaciju đaka iz školske zgrade na sigurno mjesto u školskom dvorištu a da se pri tome spriječi panika i gužva koji bi u realnoj situaciji mogli dovesti do dodatnih neželjenih komplikacija pri evakuisanju zgrade.

  Đaci su kroz ovu simuliranu vježbu takođe prošli obuku “evakuacije” zgrade i na licu mjesta vidjeli kako i na koji način vatrogasci postupaju prilikom gašenja požara kao i zbrinjavanje i previjanje unesrećenih lica tokom požara i štete nastale urušavanjem zgrade.

  S druge strane, službe za spašavanje upoznale su se sa Područnom školom “Solana” u sastavu JU OŠ “Miladije” Tuzla, evakuacijskim mjestom za đake, pozicijom objekta i rasporedom prostorija unutar škole kako bi u realnoj situaciji mogli što brže djelovati.

  Po završetku vježbe, na improviziranom minskom polju u krugu škole, instruktor Programa za upozoravanje od mina ispred Crvenog križa/krsta grada Tuzle, održao je i edukaciju iz programa “Upozoravanje na opasnosti od mina”, kako bi učenici bili educirani i znali ispravno postupiti ukoliko bi se u stvarnoj situaciji susreli sa minama ili neeksplodiranim ubojitim sredstvima.

  Današnjem događaju su pored mnogobrojnih TV kuća, prisustvovali Doc. dr. Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK kao i visoki predstavnici Civilne zaštite Tuzla, Crvenog križa/krsta Tuzla i Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla, navodi se u saopćenju JU OŠ “Miladije”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje