Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Obilježen ‘15. maj’ Dan kada je odbranjen grad od vojske pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića

Preuzmite sliku

Na današnji dan prije 28 godina paravojska tzv. Srpske Republike, osnovana u Banja Luci, 12.05.1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića, sa pripadnicima Vojske Jugoslavije, napali su Tuzlu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili su taj napad i odbranili grad.

Tim povodom danas je u Tuzli obilježen “15. maj – Dan odbrane Tuzle”, datum koji je od velikog značaja za historiju Bosne i Hercegovine i ovog grada.

Program obilježavanja održan je polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježlju poginulim braniteljima u naselju Brčanska Malta uz sve potrebne mjere zaštite zbog epidemije korona virusa.

Ratni načelnik Tuzle Općine Tuzla, Selim Bešlagić uputio je čestitku svim građanima Tuzle povodom ‘15. maja’ i podsjetio još jednom kako je dokazano da odbrana Tuzle nije bila ratni zločin.

‘Današnji 15. maj obilježava se kao definitivno dokazani datum u kome su građani Tuzle odbranili grad, a da to nije ratni zločin. Presuda Interpola je da se povuku sve potjernice ljudi koji su bili pod istragom jer je utvrđeno da je odbrana Tuzle bio legalni potez u kojem nije bilo nikakvog ratnog zločina. Mogu da kažem da naša priča, naša borba te 92. godine pa sve evo do dana danas bila je dugotrajna i mukotrpna ali na kraju je rezultirala istinom. Meni bi bilo drago ukoliko bi ta istina došla do one druge strane i da počnemo razgovarati o stvarnim stvarima što uključuje i otvaranje procesa 15. maja protiv Mileta Dubajića kao organizatora izvlaćenja tih jedinica jer nije postupio po onome kako je trebao da se postupi. Na suđenju Iliji Jurišiću je lično Dubajić kazao kako je on kriv. Međutim, to ostavljam pravosudnim organima, a građanima Tuzle čestitam 15. maj kao dan kada su pokazali kako se patriotski brani Bosna i Hercegovina’ – kazao je danas Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

 • Mirza Ahmić predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Grada Tuzla kaže da je i nakon 28. godina ponosan sa svojim saborcima na sve što se uradilo tog dana.

  ‘Uspjeli smo da odbranimo Grad Tuzlu kao i živote nedužnih građana jer im je bila predviđena sudbina ista onakva kakva je nažalost zadesila građane Prijedora, Srebrenice, Vlasenice, Bijeljine i dr. gradovima. Istina može biti samo jedna, nikako dvije. Znamo šta se dogodilo sa gradovima koje su oni navodno ‘oslobađali’. U Prijedoru smo imali 120 ubijene djece’ – kazao je Ahmić.

  Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je prilikom današnjeg obilježavanja 15. maja na Brčanskoj Malti podsjetio još jednom kako je vojska koja je tada trebala da napusti kasarnu krenula u napad grada.

 • ‘Naša policija je na vatru uzvratila vatrom. Dakle pripadnici MUP-a BiH odnosno SJB Tuzla su postupili u skladu sa Ustavom, Zakonom u nužnoj odbrani da odbiju napad od sebe i tako se dogodila najveća bitka za odbranu Tuzle. To je bila vojska pod komantom Ratka Mladića i da nije grad odbranjen dogodilo bi se isto ono što se dogodilo u Srebrenici ili Višegradu. To se zahvaljujući policajcima Tuzle i braniocima Tuzle nije dogodilo. Moramo vječito da njegujemo zahvalnost na one koji su nam spasili živote’ – kazao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

  Nakon odavanja počasti braniteljima Tuzle na Brčanskoj Malti, 15. maj je obilježen i na Slanoj Banji, gdje je također upriličeno polaganje vijenaca na spomen obilježlja poginulim braniocima BiH i Tuzle 1992. – 1995. (Tuzlanski.ba | Foto: Blicko Junior)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,