Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Nedostatak adekvatnog interneta u studentskom domu, problem za praćenje on-line nastave

Preuzmite sliku

Prema novim preporukama Kriznog štaba FBiH preporučuje se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti – informatičko-komunikacijske tehnologija, za implementaciju online modela.

Međutim, studenti u Tuzli, korisnici studentskog doma Univerziteta u Tuzli trenutno nemaju adekvatan internet. Studentski dom broji tri paviljona od kojih trenutno internet ima samo paviljon I i to kako je istakla jedna studentca, ako ste sreće da vam je soba pored rutera.

“Studentica sam druge godine Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta. Na našem fakultetu nastava se uglavnom obavlja online, osim par predmeta, gdje se nastava održava klasično. Za vrijeme nastave boravim u studenstkom domu, tačnije paviljonu 1. Što se tiče internet konekcije, na moju sreću, ruter se nalazi odmah pored vrata moje sobe, te nemam nikakvih problema sa praćenjem nastave, za razliku od studenata koji se nalaze nešto dalje od rutera, koji nisu u mogućnosti da se konektuju, te koriste mobilne podatke da bi ispratili predavanja. Prije par dana smo dobili informaciju da će u domove biti uvedeni dodatni ruteri, te će se problem sa konekcijom otkloniti.”, kazala je za Tuzlanski.ba, studetica UNTZ.

 • Ali oni studenti koji su u paviljonu II ili III nemaju ni tu sreću da su blizu rutera već koriste svoje resusrse.

  “Iako nam krizni štab preporučuje da se održi online nastava, u studentskom domu je za sada to nemoguće. Studentima bez interneta je nažalost, teško. Samo za bilo koji dogovor u vezi predavanja potreban nam je internet za online razgovore. Za sada se snalazimo tako što iz svog džepa svaki dan dajemo novac za mobilni internet. Dali su nam obećanja da će u sva tri doma sprovesti kvalitetnu internet mrežu. Nadam se da to nije jedno od praznih obećanja jer nam je internet zaista potreban.”, kazala je za Tuzlanski.ba, studentica korisnica paviljona II.

 • Nakon upućenog zahtjeva menadžmentu Univerziteta u Tuzli da se uvede kvalitetnija usluga interneta u sva tri paviljona Studentskog centra UNTZ, odgovor su dobili da će se najdalje u roku tri sedmice postaviti nova mreža sa dva “acces pointa” po spratu koja će zadovoljiti potrebe studenata stanara Studentskog centra kad je u pitanju wireless mreža i sam internet za potrebe nastave i dr. Udruženje studenata US “Studenjak” moli studente za razumijevanje i strpljenje za naredne dvije-tri sedmice. (Tuzlanski.ba)

  Drage kolegice i kolege studenti,

  Dužni smo Vas obavijestiti vezano za zahtjev US STUDENJAK prema menadžmentu UNTZ i…

  Objavljuje Studentski dom Tuzla – US “Studenjak”Utorak, 20. listopada 2020.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje