Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Promrzle mace na poklopcu šahta traže spas od hladnoće

Preuzmite sliku

U drugoj polovini januara meteorolozi najavlju ekstremno niske temperature, te osim o vlastitom zdravlju treba povesti računa i o zdravlju životinja, posebno onih koje će zimu provesti na ulici izloženi hladnoći, gladni i žedni.

Kada je u pitanju zdravlje kućnih ljubimaca veterinari posebno skreću pažnju na napoj životinja koje, da bi ostale zdrave uvijek moraju imati dostpnu vodu koja nije zaleđena, jer je u protivnom vrlo loša za mačke i pse.

Ernes Karić iz Veterinarske stanice Tuzla za RTV Slon je izjavio kako savjetuje onima koji pse drže u boksevima da nekoliko puta u toku dana psima ostavljaju mlaku vodu a zdjelu, nakon što se pas napije treba isprazniti kako se voda ne bi zamrznula. Krzno pasa koji žive vani priremljeno je za zimu, ali nije na odomet utopliti boks ili kućicu u kojoj boravi sijenom ili prigodnim materijalima. Za razliku od ljubimaca, sniježne padavine za životinje lutalice su dosta opasnije jer se one kreću i u vrijeme padavina, te se sniježne pahulje zadržavaju na krznu i zamrzavaju.

Niske temperature nisu jedini problem pasa i mačaka lutalica. Pronalaženje hrane zimi jako je teško, a čak i hrana koja je dostupna je u zamrznutom stanju te može ugroziti život životinja.

Zbog toga iz raznih udruženja za zaštitu životinja ovih dana stižu apeli da se psima i mačkama omogući pristup hrani i topla voda ostavljeni na vidnom mjestu zaštićenom od padavina.

Nažalost jako često imamo i dosta smrzotina životinja, a osim pasa tu su jako izložene i mačke. U prilogu fotografija čitateljke portala Tuzlanski.ba zabilježena u naselju Slatina na kojoj se pet mačaka pokušava zagrijati na poklopcu jednog šahta.

  • Ukoliko ste planirali nabaviti kućnog ljubimca zima je najbolje vrijeme da vrata svog doma otvorite nekoj od napuštenih životinja, jer će te na taj način uštedjeti novac i pri tom spasiti jedan život.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , ,