Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Tuzla: Još uvijek nije rođena prva beba u 2020. godini

U protekla 24 sata u porodilištu Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla rođeno je osam beba, pet djevojčica i tri dječaka. Dvije porodilje su iz Tuzle dok ostale dolaze sa područja Živinica, Srebrenika i Kalesije.

Međutim, u ovom odjeljenju je da od ulaska u 2020-tu, od ponoći do jutarnjih sati nije bilo novih porođaja, tako da se još uvijek čeka da na svijet dođe prva beba u ovoj godini kada je u pitanju UKC Tuzla.

‘Ove godine bilježimo nešto manje porođaja jer bijela kuga je zakucala i na naša vrata. U 2019. godini imali smo  ukupno 3325 porođaja. Od toga smo imali 726 porođaja u epiduralnoj i spinalnoj anesteziji zbog čega smo posebno ponosni. Takvih prođaja će u narednom periodu biti još više. Našim pacijenticama nastojimo obezbijediti što bezbolniji porođaj i tako im omogućiti da uživaju u svom najljepšem i najsretnijem trenutku u životu’ – kazala je u izjavi za RTV 7 šef porodilišta UKC-a Tuzla i dežurna doktorica Enida Nevačinović koja je dodala kako se još uvijek čeka prva beba u Novoj 2020. godini.

Doktorica Nevačinović u Novoj godini najavila je rekonstrukciju tuzlanskog porodilišta i poboljšanje uslova boravka pacijentica.

‘Mi smo danas jedno moderno porodilište sa tendencijom da postanemo porodilište po evropskim standardima. To podrazumijeva da će porodilja biti sama u posebnoj prostoriji uz pratnju, a uz nju će uvijek biti jedna stručna sestra odnosno babica koja će voditi brigu o njoj. Također, plan je da to bude porodilište otvorenog tipa i za posjete. U konačnici to će biti uslovi kao da se pacijentice porađaju u kućnom ambijentu’ istakla je Nevačinović. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,