Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Izletište ‘Ilinčica’ na meti vandala dok traje uređenje ovog prirodnog područja

Preuzmite sliku

Na izletištu Ilinčica u proteklom periodu u kontinuitetu se izvode radovi na realizaciji projekta “Panonsko-jadranska veza”, finansiranog iz EU Intrerreg programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Hrvatska-Crna Gora.

Do sada je u okviru projekta urađena savremena LED javna rasvjeta u dužini od 1.200 metara, sa 80 sijaličnih mjesta, u vrijednosti od 131.500,00 KM, uređeno je 16 piknik lokacija za posjetitelje Ilinčice, u vrijednosti od 34.230,00 KM, što bi svima svima trebalo pružiti priliku za odmor i rekreaciju u ovom prirodnom području, a upravo su završena i tri vidikovca za odmor i razgledanje grada, koji će se nalaziti u sastavu biciklističke staze u dužini od četiri kilometra na ovom lokalitetu.

 • Također, u toku je finalizacija radova na uređenju objekta Doma prirode koji će biti multifunkcionalan objekat za edukativne sadržaje, druženje, odmor i rekreaciju, a u toku su procedure nabavke sredstava za opremanje ovog objekta.

  Međutim, nažalost uvijek se nađu neodgovorni pojedinci odnosno vandali koji bace mrlju na sav trud i rad nadležnih.

  Naime, iako je planirano da završetak radova na ovom projektu bude okončan do 15. oktobra već nam sa izletišta Ilinčica stižu nepopularni prizori uništavanja infrastrukture na ovom prirodnom području.

 • Nakon što su građani Tuzle u februaru mjesecu bili šokirani fotografijom s izletišta Ilinčica gdje je neko s betonskog postamenta odrezao i odnio par drvenih klupa i veliki drveni stol ponovo su zabilježeni novi sramotni prizori.

 • Oborene betonske kante za otpatke i razbacano smeće opravdano nam nameće pitanje: Zaslužujemo li uređeno izletište koje će kako sada stvari stoje služiti vandalima za iživljavanje?

 • Jedna od preventiva kako bi se ovakve i slične stvari pokušale spriječiti je postavljanje video-nadzora. Međutim, ne bi nas trebalo iznenaditi da i postavljene kamere završe u nečijem privatnom dvorištu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,