Nedjelja, 12. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Ispraćaj 339. generacije Behram-begove medrese (FOTO)

Svečanom šetnjom gradom učenika završnih razreda ispraćena je 339. generaciju maturanata Behram-begove medresa iz Tuzle. Njih 140 na Kapiji, mjestu ubistva tuzlanske mladosti, položili su po jedan cvijet i proučili Fatihu, a zatim su posjetili harem Džindić džamije, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što su u džamijskom haremu posjetili mjesto gdje su ukopani bivši profesori ove školske ustanove: Abdulah Budimlija, Besim Čanić i Kemal Bajramović, maturanti su se fotografirali na ulazu u staru medresu, koja se nalazila na Skveru, a od koje je nakon rušenja 1974. godine ostala samo ulazna kapija.

˝Ovo je do sada najbrojnija generacija, sa po 70 učenika u muškim i još toliko u ženskim odjeljenjima četvrtih razreda. Učenica generacije je Amra Mahmutović, a učenik generacije Ismail Ćidić˝, izjavio je Sevret Mehmedćehajić, sekretar Medrese za AA.

Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona, Behram-begovu medresu posljednjih godina ocijenjuje najvisočijim ocjenama i ovo je prema broju bodova najbolja srednja škola na području Tuzlanskog kantona. Ujedno, ovo je i najstarija obrazovna ustanova u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,